Portugal: einde van besparingspolitiek leidde tot economisch mirakel

De Portugese economie is aan een indrukwekkend herstel bezig. In amper een jaar is het land er in geslaagd de economie volledig op de rails te krijgen. Geschat wordt dat de economische groei dit trimester op 2,9% zal uitkomen, het beste resultaat in 17 jaar. Voor de eerste zes maanden van 2017 kon al een groei van 2,8% worden opgetekend. Het was al van 2010 geleden dat de Portugese economie drie kwartalen na elkaar beter doet dan het gemiddelde in de eurozone.

Op minder dan 12 maanden tijd is het land geëvolueerd van het probleemkind van Europa naar de oplossing van Europa, en dat met een eind 2015 aangetreden socialistische minderheidsregering, gesteund door de communistische partij (PCP) en het linkse blok (BE).  

Volgens minister van Economie Manuel Caldeira Cabral is Portugal eindelijk verlost van het keurslijf van de besparingen. Door de burgers gerust te stellen dat niet nog meer in uitkeringen en pensioenen zou worden gesneden en door de lonen te laten stijgen kon de regering het vertrouwen van zowel de Portugezen als de investeerders heroveren. De investeringen laten het voorbije kwartaal dan ook een stijging van 10% noteren, de export ging plus 9%, percentages superieur aan die van Nederland en Duitsland.

De revival van dood gewaande industrieën

Caldeira Cabral legt de oorzaak voor dit opmerkelijke herstel niet bij de explosie van het toerisme in het land, maar eerder bij een revival in door de globalisering dood gewaande industrieën zoals textiel, de productie van schoenen en van auto’s. In de auto-industrie ziet het land producenten terugkomen die begin deze eeuw Spanje en Portugal hadden ingeruild voor Oost-Europa. Die producenten gingen op zoek naar goedkope arbeid en keerden terug op zoek naar vaklui, zegt de minister in de krant El País. Volkswagen, Renault, PSA, Bosch, Continental… alle hebben ze de voorbije 24 maanden hun investeringen in Portugal opgevoerd.

Portugal concurreert op kwaliteit, niet op prijs

Bij het begin van zijn mandaat had de Portugese premier Antonio Costa (foto) al verklaard dat Portugal niet de concurrentie zou aangaan met de lagelonenlanden. Volgens Caldeira Cabral kan die strijd nooit gewonnen worden:

“Er zullen altijd landen zijn die goedkoper zijn. Maar vandaag produceren we vele zaken die 5 euro kosten en voor 50 euro worden verkocht. Trachten van die 5 euro 4,5 euro te maken is zinloos. We hebben ons gepositioneerd in de waardeketting van de 45 euro die daarboven zitten.”

Eenzelfde strategie werd in het toerisme geïmplementeerd. Dit jaar bezoeken 11% meer toeristen Portugal dan vorig jaar. Maar de inkomsten daaruit stijgen met 20%. Op dit moment worden in het land 200 hotels gebouwd. Het gros daarvan in de vier- en vijfsterrencategorie. Ook daar mikt het land op kwaliteit, eerder dan op prijs.