Porsche: gelieve de e-mails die na de werkuren aankomen te deleten

De Duitse autoconstructeur Porsche introduceert mogelijk een systeem om de email-trafieken buiten de normale werkuren te beperken. Elektronische berichten die buiten de gewone arbeidstijd worden verstuurd, moeten automatisch worden verwijderd.

Dat heeft het hoofd van de ondernemingsraad bij Porsche gezegd in een gesprek met het Deutsche Presse Agentur (DPA). “Volkswagen, het moederconcern van Porsche, hanteert al zes jaar strenge regels rond de bereikbaarheid van medewerkers buiten de normale werkuren,” aldus de krant Der Spiegel. “Een halfuur na het einde van de arbeidsdag wordt de mailserver van het bedrijf voor alle smartphones uitgeschakeld. Pas een halfuur voor de start van de volgende werkdag worden de machines weer actief. In de tussenperiode is elke mobiele email-trafiek onmogelijk.” Die regeling had echter geen betrekking op dochtermerk Porsche. Daar wil Uwe Hück, hoofd van de ondernemingsraad, nu verandering in brengen. Hück wil ook verder gaan dan de limieten die Volkswagen had opgelegd.

Onbetaalde arbeid

“De mail-accounts van de Porsche-medewerkers moeten tussen negentien uur in de avond en zes uur in de ochtend ontoegankelijk worden gemaakt,” benadrukt Hück. “Dat geldt ook voor de weekends en verlofperiodes.” “Het beantwoorden van professionele mails tijdens de vrije uren moet beschouwd worden als onbetaalde arbeidsprestaties die de stress verhogen. Dat kan niet worden getolereerd. Mails die tijdens die periode worden verstuurd, moeten automatisch naar de afzender worden teruggestuurd.” Bovendien mogen deze boodschappen volgens Hück ook niet meer in de inbox van de medewerkers worden aangetrokken. “Het systeem moet de mails dan ook automatisch deleten,” voert de topman van de Porsche-ondernemingsraad aan. De communicatie-divisie van Porsche noemt het voorstel van Hück interessant. Een discussie terzake wordt mogelijk in het vooruitzicht gesteld. In het actuele systeem van Volkswagen blijven de boodschappen nog wel bewaard. Wanneer de werknemer bij het begin van de dagtaak zijn email opent, krijgt hij dan ook een overzicht van de berichten die werden bezorgd sinds hij zijn werkplek de vorige dag heeft verlaten. “Dat systeem levert niet echt een bijdrage om het probleem van de email-overlast aan te pakken,” betoogt Hück. Hij voorziet wel een aantal uitzonderingen, onder meer voor medewerkers die met collega’s in andere tijdzones – zoals de Verenigde Staten of China – moeten communiceren. De maatregel zou echter geen betrekking hebben op de hogere kaders. “Managers, die op een hogere vergoeding kunnen rekenen, weten dat ze ook buiten de normale werkuren bereikbaar moeten zijn,” betoogt Hück. Ook bij onder meer Daimler en BMW wordt de email-bereikbaarheid van medewerkers buiten de traditionele arbeidstijd beperkt. Daarbij wordt op uiteenlopende principes beroep gedaan. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20