Poolse regering belooft kindergeld dat het niet heeft

Polen investeert een gigantisch budget in zijn nieuwe kinderbijslag. Daarmee zal het niveau van de kinderbijslag even hoog liggen dan in het rijke Noorwegen. Door de nieuwe subsidies zullen de inkomens van Poolse gezinnen met drie kinderen met één vierde stijgen.

Daarmee wil het land de welvaartskloof verkleinen en hoopt men ook de snelle inkrimping van de bevolking tot stilstand te brengen. Critici wijzen er echter op dat de maatregel evenveel kost als de helft van het Poolse defensiebudget. Bovendien wordt de Poolse regering beschuldigd met populistische maatregelen de bevolking een rad voor de ogen te draaien. “Vele Polen blijken bereid fundamentele vrijheden op te geven in ruil voor een groter financieel comfort,” aldus critici van de Poolse regering tegenover het persbureau Bloomberg.

Democratische beginselen

Een arbeider verdient in Polen vaak niet meer dan 2.500 zloty of ongeveer 585 euro per maand. Door de nieuwe uitkeringen krijgen de gezinnen voor elk kind een maandelijks bedrag van 500 zloty. Noorwegen betaalt eenzelfde bedrag, maar daar liggen de gemiddelde inkomens wel vijf keer hoger dan in Polen. Regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid verhoogde eerder al het minimumloon en wil ook onder meer de fiscale lasten verlagen. Tegelijkertijd heeft Recht & Rechtvaardigheid zijn greep op het Grondwettelijk Hof verscherpt, terwijl ook de staatsmedia en andere diensten minder bewegingsvrijheid genieten. De Europese Unie is al gestart met een onderzoek naar de democratische beginselen in Polen. Tevens waarschuwde het ratingbureau Standard & Poor’s voor mogelijke economische problemen omdat het land te vaak geld zou uitgeven dat het niet bezit. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20