Poolse rechter steekt – voorlopig – stokje voor overname persconcern door Poolse overheid

Mogelijk mag Pools staatsolieconcern PKN Orlen uitgeverij Polska Press niet overnemen. Een rechter oordeelde dat de acquisitie tot nader order opgeschort is. Polska Press is voorlopig nog in handen van de Duitse Verlagsgruppe Passau.

De overname, die afgelopen december werd aangekondigd, heeft al voor veel beroering gezorgd in Polen. Oppositieleiders en andere critici van regeringspartij PiS (Recht & Rechtvaardigheid) stellen dat de deal een bedreiging betekent voor de persvrijheid. De overname zou PiS meer controle over de media geven.

De regering gebruikt staats- en vazalbedrijven om een breed gamma aan overheidsmaatregelen te bevorderen. Zij maakt hierbij gebruik van grote delen van de banksector. Eerder stortte zij miljoenen op de bankrekening van een stichting die verondersteld werd om Polen in het buitenland te promoten, maar gebruikt deze organisatie om de binnenlandse vijanden aan te vallen. Ook traden staatsbedrijven, waaronder raffinaderij Orlen, op om Covid-noodziekenhuizen te bouwen.

Propagandamachine

De Poolse oppositie is niet mals voor het plan. ‘Het overnemen van Polska Press door Orlen heeft niets te maken met de ontwikkeling van de raffinaderij’, tweette Borys Budka, leider van de oppositie Burger Platform partij. ‘Ze gebruiken het geld van de Polen om nog een propagandamachine te bouwen’, klinkt het in Politico.

Orlen wees die beschuldiging van de hand en noemde de overname ‘een strikt zakelijke investering’. De raffinaderij is al eigenaar van een van ’s lands grootste mediadistributeurs op kleinhandelsniveau. De aankoop van Polska Press ‘is onze volgende stap in het creëren van een uitgebreid aanbod voor onze klanten’, aldus het bedrijf. Hoewel de staat slechts 27,5 procent van PKN Orlen bezit, staat het bedrijf de facto onder controle van de regering.

17,5 miljoen lezers

‘Wij nemen Polska Press over’, kondigde Daniel Obajtek, CEO van Orlen, vorig jaar aan op twitter. Daarmee ging de mediatieke roetsjbaanrit van start. Obajtek zei nog dat de transactie Orlen toegang verschaft tot bijna 17,5 miljoen lezers. De uitgever is eigenaar van 20 regionale kranten, bijna 120 lokale weekbladen en meer dan 500 websites.

De nationale ombudsman, één van de criticasters van PiS, stapte in februari echter naar de rechter. Dit deed hij nadat kartelwaakhond UOKiK de overname had goedgekeurd. Intussen heeft de rechter de ombudsman in het gelijk gesteld, waardoor de deal nog op zich laat wachten. PKN-topman Daniel Obajtek schreef, wederom op Twitter, verrast te zijn door de rechtelijke beslissing.

Overigens werden de mogelijke kosten van de transactie nog niet vrijgegeven. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20