Polen zoekt zekerheid bij Franse kernmacht

Polen zoekt zekerheid bij Franse kernmacht
Pools president Andrzej Duda – Andrzej Iwanczuk/NurPhoto via Getty Images

Key Takeaways

  • De Poolse president Andrzej Duda wil nucleaire afschrikking onder bescherming van zowel de VS als Frankrijk.
  • Premier Donald Tusk onderzoekt de mogelijkheid voor Polen om onder de Franse nucleaire bescherming te vallen, overlegt met Emmanuel Macron.
  • Polen wordt geconfronteerd met uitdagingen om toegang te krijgen tot Frankrijks nucleaire schild vanwege zijn onafhankelijke werking.

De Poolse president Andrzej Duda pleit voor het versterken van de nucleaire afschrikking van het land tegen potentiële Russische dreigingen door bescherming na te streven onder zowel de Franse als de Amerikaanse nucleaire paraplu. Hij ziet deze benaderingen als complementair, niet als tegenstrijdig. Dit initiatief komt op een moment dat Polen een leidende rol speelt in de NAVO-defensie-uitgaven, die 4,7 procent van de economische output bedragen na de Russische invasie in Oekraïne.

Premier Donald Tusk heeft “serieuze gesprekken” met Frankrijk bevestigd over het voorstel van president Emmanuel Macron om de nucleaire capaciteiten van Frankrijk uit te breiden als bescherming voor Europese bondgenoten. Terwijl Tusk het verkennen van deze optie steunt, blijft Duda lobbyen voor het delen van kernwapens met de VS, waarbij hij de aanhoudende Russische agressie als rechtvaardiging aanvoert. Polen heeft moeite om toegang te krijgen tot het Franse nucleaire schild, dat onafhankelijk van de veiligheidsgaranties van de NAVO opereert.

Grootste strijdkracht in EU

Frankrijk onderscheidt zich binnen de Europese Unie als enige lidstaat met een onafhankelijk kernwapenarsenaal. Deze zou ongeveer 290 kernkoppen bevatten, waarmee het tot de top vier kernmachten wereldwijd behoort. Zowel Polen als Denemarken hebben eerder interesse getoond om zich onder Franse nucleaire bescherming te schuilen. Deze optie heeft opnieuw aandacht gekregen na waarschuwingen van de VS over mogelijke beperkingen van toekomstige veiligheidsgaranties voor Europa.

Naast het nastreven van nucleaire afschrikkingsopties heeft Polen de afgelopen jaren zijn conventionele militaire capaciteiten aanzienlijk uitgebreid. Het land heeft nu de grootste strijdkracht in de EU met 200.000 man personeel en streeft ernaar om in de komende jaren een leger van een half miljoen man te krijgen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00