De vier politievakbonden (VSOA, NSPV, ACV en ACOD) hebben aan agenten opgeroepen om van 15 december tot 15 januari geen verkeersboetes uit te delen.
De essentie: De actie werd aangekondigd omdat de federale regering zich volgens de vakbonden niet hield aan de gemaakte afspraken.
- De periode tussen 15 december en 15 januari werd daardoor uitgeroepen tot “boetevrije maand”. Kleine verkeersovertredingen, zoals de gordel niet dragen, sms’en achter het stuur of fietsen zonder lichten, zullen een maand lang niet beboet worden.
- Enkel gevaarlijkere zaken zullen aangepakt worden. Bij snelheidsinfracties zal per geval worden bekeken of een boete nodig is. Zaken zoals dronken rijden zullen wel degelijk worden aangepakt, vertelt Carlo Medo van het Nationaal syndicaat van het politie- en veiligheidspersoneel (NSPV), aan Business AM.
- “Het is niet de bedoeling om burgerlijke ongehoorzaamheid te creëren. Het is de bedoeling een duidelijk signaal te geven naar boven toe dat politiemensen het gehad hebben”, klinkt het.
- Joery Dehaes van ACV vertelde aan Business AM dat er wel nog geflitst zal worden. “Maar we hopen ook daar dat de marge wat ruimer genomen wordt.”
Vakbonden niet te spreken over uitgestelde loonsverhogingen
De achtergrond: De vakbonden zijn niet blij dat de federale regering de beloofde loonsverhogingen uitstelt.
- Begin dit jaar werd besloten dat agenten een opslag van 60 euro netto zouden krijgen in 2023. In het begrotingsakkoord van de regering werd echter beslist om die loonsverhogingen de komende drie jaar stapsgewijs in te voeren.
- Daarbovenop komt nu nog de afbouw van de voordelige eindeloopbaanregeling. Agenten kunnen momenteel op de leeftijd van 58 jaar stoppen met werken.
- De regering heeft de loonsverhogingen echter gekoppeld aan een verlenging van de loopbaan. Agenten zullen tegen 2030 pas ten vroegste op hun 63e op pensioen kunnen.
Bijkomende acties
De toekomst: Volgens zowel Medo als Dehaes wordt er gekeken welke andere acties in het leven kunnen worden geroepen.
- “We gaan bijkomende acties doen”, zegt Dehaes, “maar daar kunnen we momenteel nog niet veel over zeggen”.
- “Als ze geen andere opties laten, dan moet je wel eens aan de alarmbel trekken”, voegt Medo toe.
- Intussen zouden de vakbonden wachten op een uitnodiging om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten met de regering. Die uitnodiging zou er nog niet zijn.
- Als er tegen 15 januari geen vooruitgang is geboekt, sluiten de vakbonden niet uit dat er verdere acties worden genomen. “Het zou zeker kunnen dat dit (de boetevrije periode, red.) wordt verlengd, absoluut”, besluit Dehaes.