Levert Polen nu wel of geen wapens meer aan Oekraïne?

Mateusz Morawiecki, de premier van Polen, dropte een bommetje: het land zou geen wapens meer leveren aan Oekraïne. Business AM vroeg aan luitenant-kolonel Tom Simoens, professor geschiedenis aan de Koninklijke Militaire School, wat er aan de hand is.


Beluister hier het volledige interview met Tom Simoens:


Waarom is dit belangrijk?

De Poolse premier Mateusz Morawiecki maakte in een toespraak duidelijk dat Polen geen wapens meer aan Oekraïne zou leveren. Die uitspraak lijkt economisch geïnspireerd. Aan de basis van het conflict ligt de uitvoer van Oekraïense landbouwproducten.
  • Simoens: “Het is nog niet duidelijk wat het Poolse standpunt is. De Poolse president Andrzej Duda heeft nu verklaard dat de woorden van zijn premier wat extreem zijn geïnterpreteerd door de media. Morawiecki zou bedoeld hebben dat het vooral ging over de nieuwe bewapening die Polen koopt, van Zuid-Koreaanse makelij. Polen zou dat materiaal niet aan Oekraïne geven. Dat is een heel andere interpretatie.”
  • “De plooien tussen Oekraïne en Polen zullen wel gladgestreken worden de komende dagen. Er zijn allerlei initiatieven op het diplomatieke toneel. De leiders van beide landen zouden elkaar ontmoeten om een akkoord te vinden over de graanuitvoer vanuit Oekraïne.”

Ruis op de lijn

  • “Het is jammer dat dit eerst zo moet escaleren en in de pers moet komen, vooraleer er een gesprek plaatsvindt. Want er blijft altijd iets van hangen. Als het niet bij de betrokken politici is, dan is het toch bij de Poolse bevolking. Die krijgt misschien het gevoel dat men heel veel doet voor Oekraïne. Qua militaire hulp, maar ook qua opvang van Oekraïense vluchtelingen.”
  • “Dit wijst wel op wat economische spanning. Die spanning zit ook een beetje op de lijn met de Verenigde Staten. De Verenigde Staten hadden wel gewild dat het Oekraïense offensief wat verder was opgerukt. Ik denk dat Oekraïne dat zelf ook wel wil, maar je voelt door anonieme verklaringen dat er wel wat ruis op de lijn tussen Oekraïne en de Westerse partners zit”, aldus Simoens.

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.