Key takeaways
- Polen stelt gezamenlijke militaire patrouilles op de Oostzee voor om de veiligheid te vergroten.
- Het voorstel is bedoeld om Russische dreigingen tegen te gaan en landen te verenigen die zich zorgen maken over de acties van Rusland.
- Vermoedelijke Russische betrokkenheid bij recente sabotage van onderzeese telecommunicatiekabels heeft de spanningen verhoogd.
Polen heeft voorgesteld om gezamenlijke militaire patrouilles uit te voeren op de Oostzee als antwoord op de vermeende Russische dreigingen. Premier Donald Tusk uitte dit initiatief tijdens een persconferentie in Warschau, voorafgaand aan een top van Noordse en Baltische leiders in Zweden. Hij benadrukte het doel van het programma om de veiligheid in de Baltische regio te vergroten door landen te verenigen die zich zorgen maken over de acties van Rusland.
De Europese eenheid versterken
Tusk onderstreepte het belang van Europese eenheid in het tegengaan van de Russische invloed, door te stellen dat een verenigd Europa Rusland technologisch, financieel en economisch relatief onbelangrijk maakt. Hij waarschuwde echter dat Rusland door verdeeldheid binnen Europa een aparte bedreiging kan vormen voor elke afzonderlijke lidstaat. Dit voorstel kwam naar voren na de vermoedelijke sabotage van twee onderzeese telecommunicatiekabels vorige week. Eén kabel verbond Finland met Duitsland, de andere met Zweden en Litouwen.
Verdenking van Russische betrokkenheid
Een schip onder Chinese vlag uit Rusland dat de Oostzee doorkruist wordt verdacht van betrokkenheid bij de kabelonderbrekingen. De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius bestempelde dit incident als een daad van “sabotage”. Moskou, dat zijn hybride oorlogscampagne in Europa heeft geïntensiveerd sinds het begin van de grootschalige invasie in Oekraïne begin 2022, ontkent ten stelligste elke connectie met de beschadigde kabels en doet dergelijke suggesties af als “belachelijk”. Peking heeft beschuldigingen van betrokkenheid ook weerlegd.
De Oostzee en de Russische marineaanwezigheid
De Oostzee wordt begrensd door negen landen: Zweden, Denemarken, Rusland, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Duitsland en Polen. Russische marinevloten zijn gestationeerd in Sint-Petersburg en de exclave Kaliningrad. Voormalig Zweeds Defensiechef Micael Bydén had in mei al gewaarschuwd dat het Kremlin deze strategisch belangrijke zee wilde controleren en benadrukte dat voorkomen moest worden dat het een platform zou worden voor Poetins intimidatie van NAVO-leden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!