Poetins dochter woont in Nederland… en dat zal ze geweten hebben

Tweederde van de passagiers van de neergeschoten Boeing 777 van Malaysian Airways waren Nederlanders. Hun landgenoten proberen nu hun woede te ventileren en hebben daarbij ook hun pijlen op Masha (Maria) Poetina gericht, de 29-jarige dochter van de Russische president. Die woont samen met de Nederlander Jorit Faassen, die hoge functies bekleedt bij Russische olie- en gasbedrijven, in de Voorschotense Krimwijk, in de buurt van Den Haag.

Nadat Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum, tijdens een radio-interview had voorgesteld om Poetins dochter het land uit te zetten als persoonlijke sanctie aan het adres van de president, houdt de politie de omgeving van het appartement van het koppel Faassen-Poetina extra in de gaten.

Oekraïnse twitteraars hadden opgeroepen om vreedzaam te demonstreren bij het huis van Poetins dochter. Ze brengen het neerhalen van de MH17 in verband met de steun die Poetin geeft aan de pro-Russische separatisten in de Oekraïne. Broertjes heeft ondertussen zijn excuses al aangeboden.

De gemeente Voorschoten laat weten ‘geen enkele aanwijzing te hebben dat Maria Poetina zich op dit moment in Voorschoten bevindt’. Familieleden van de slachtoffers ventileren hun ongenoegen ondertussen via Facebook. Zo is er Hans de Borst die zijn 17-jarige dochter en enig kind verloor:

Hartelijk dank, meneer Poetin en leiders van de Oekraïense separatisten, dat u onze enige dochter Elsemieke hebt vermoord. (…) Ik hoop dat u fier bent dat u haar hebt neergeschoten en dat u zich morgen nog in de spiegel durft te bekijken.”?

De relatie tussen Nederland en Rusland was tot voor kort uitstekend. Zo waren het Nederlandse koningshuis en premier Rutte opgemerkte aanwezigen bij de opening van de Olympische Winterspelen in Sochi. De meeste wereldleiders hadden de Winterspelen volledig geboycot en plaatsvervangers gestuurd. Ze wilden zo protesteren tegen de Russische houding tegenover de globale holebi-gemeenschap.  Het was nochtans nog nooit voorgekomen dat een Nederlands staatshoofd bij een openingsceremonie aanwezig was. Niets meer dan politieke pasmunt voor de vrijlating van Nederlandse Greenpeace-activisten enkele weken eerder, zeiden critici toen. Maar volgens anderen is deze ‘politieke pantomine‘ niet langer vol te houden en wordt het tijd dat Nederland en de EU Rusland heel vervelende vragen gaan stellen. Nederland heeft grote handelsbelangen in Rusland. Zo stond 2013 nog in het teken van het Nederland – Rusland jaar en werkt Shell samen met Gazprom Neft om olie te winnen in West-Siberië. Poetin doet er alles aan om zijn twee dochters (Maria en Yekaterina) uit de media te houden. De enige foto van Masha is afkomstig van de Facebookpagina van Azerbadjan. Officiële staatsportretten van de twee zijn er niet.