Poetin slachtoffert Wagner Groep om eigen presidentschap te redden

Poetin slachtoffert Wagner Groep om eigen presidentschap te redden
Vladimir Poetin en Yevgeni Prigozjin, de eigenaar van privémilitie Wagner Group – ALEXEY DRUZHININ/SPUTNIK/AFP via Getty Images

De Russische dictator Vladimir Poetin heeft beslist om de privémilitie Wagner Groep weg te halen uit Oekraïne. Hij vreest voor een staatsgreep, als de organisatie en diens leider Jevgeni Prigozjin, te veel macht krijgen in Rusland.

Waarom is dit belangrijk?

De Wagner Groep is een privémilitie, in handen van de Russische oligarch Jevgeni Prigozjin. Die is ook eigenaar van verschillende restaurants, waar Poetin hooggeplaatst buitenlands gezelschap mee uit eten neemt. Dit leverde hem de bijnaam "Poetin's kok" op. De laatste maanden is de vriendschap tussen beiden echter serieus bekoeld: Prigozjin zou op zoek zijn naar meer macht, dik tegen de zin van de Russische dictator.

In het nieuws: De Wagner Groep, het breekijzer aan het front, wordt door Poetin naar huis gestuurd.

  • De privémilitie speelde een grote rol in de strijd rond Bachmoet, en slaagde erin om Soledar te veroveren op Oekraïne. De huurlingen worden gezien als het breekijzer aan het front. De militie lanceert mensengolf na mensengolf op de verdedigende stellingen, zonder al te veel rekening te houden met menselijk leed. Een duurbetaalde, maar relatief effectieve manier van werken.
  • Tot nu: Poetin zou orders hebben gegeven om de Wagner-soldaten te vervangen door nieuw kanonnenvlees. De Russen die eind september werden gemobiliseerd, naar schatting zo’n 300.000 zouden klaar zijn voor de strijd. Velen van hen hebben echter maar enkele weken training gekregen. De impact die ze aan het front zullen hebben lijkt dan ook eerder gering.
  • En tegelijkertijd gaan geruchten de ronde dat Poetin een volgende mobilisatiegolf wil lanceren. Dit keer moeten nog eens een half miljoen Russen worden klaargemaakt voor de strijd. De vraag is echter of die er komt: door gewone Russen op te roepen riskeert de dictator dat zijn volk zich tegen hem keert.

Onderliggend: Een conflict tussen Poetin en zijn chef moet, voor de dictator althans, absoluut vermeden worden.

  • Enkele dagen geleden gaf Wagner-baas Prigozjin ook al aan dat zijn leger zal stoppen Russen in gevangenissen te rekruteren. De privémilitie zou nu zo’n 50.000 manschappen tellen, maar van de elitestatus van voor de oorlog in Oekraïne is geen spoor meer te zien.
  • Met de bevolen terugtrekking lijkt er nu ook een einde te komen aan de inzet in Oekraïne. De oorzaak is niet ver te zoeken: Prigozjin wierp zich de laatste maanden steeds meer op als politicus, dik tegen de zin van Poetin zelf.
  • Zo zou Prigozjin een alliantie hebben gesloten met Tsjetsjeens leider Ramzan Kadyrov (wiens lijfwacht ook vecht in Oekraïne) en Sergej Soerovikin, die tot voor enkele weken de invasie van Oekraïne leidde. De drie heren werden, door hun positie, de laatste maanden steeds belangrijker. Zo belangrijk zelfs, dat Poetin voor een staatsgreep vreesde. Vooral Prigozjin zou lonken naar het presidentschap in Rusland.
  • Zo ver mag het niet komen, zo oordeelt de dictator. Soerovikin werd enkele weken terug vervangen als hoofd van de invasie, door Valeri Gerasimov nota bene. Dat is de stafchef van het Russische leger, dé grote baas, die de klus nu zelf mag klaren. En met het degraderen van de Wagner Groep lijkt ook Prigozjin een deeltje van zijn macht te gaan verliezen.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.