Plan om Nikola Tesla op Kroatische euromunten te zetten doet vete in de Balkan opnieuw oplaaien

Kroatië en Servië zijn in een controverse gewikkeld rond uitvinder Nikola Tesla. Beide landen claimen de man naar wie Elon Musk zijn elektrische wagen noemde als hun landgenoot.

Nikola Tesla is vooral bekend omwille van uitvindingen als de wisselstroomgenerator, de wisselstroomelektromotor en andere belangrijke componenten van het huidige elektriciteitsnet.

Hij werd in 1856 geboren in Smiljan, een dorp in de provincie Lika in het toenmalige keizerrijk Oostenrijk, dat vandaag tot Kroatië behoort. Maar volgens Servië beschouwde Tesla, die geboren werd uit Servische ouders, zich wel degelijk als een Serviër.

Tesla zou na zijn studies in 1884 emigreren naar de Verenigde Staten. In 1891 werd hij tot Amerikaans staatsburger genaturaliseerd. Hij overleed in New York in 1943. Na de Tweede Wereldoorlog werden Tesla’s persoonlijke bezittingen, zijn laboratoriumverslagen en correspondentie, naar toenmalig Joegoslavië gestuurd om later in het Tesla Museum in de Servische hoofdstad Belgrado te worden tentoongesteld. Hier is ook de urn met zijn as te zien.

Dat alles heeft Kroatië er niet van weerhouden Tesla’s gelaat op de euromunten van 50, 20 en 10 eurocent te zetten. Die worden in 2023 in omloop gebracht wanneer het land de eurozone betreedt. De Servische centrale bank dreigt ondertussen met een rechtszaak tegen de EU.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20