Pijnlijk voor Duitsland: in een video uit 2018 neemt Donald Trump het land op de korrel omdat het zo afhankelijk is van Russische energie

Er is op sociale media een video uit 2018 van Donald Trump, de voormalige president van de Verenigde Staten, opgedoken. Daarin drijft hij de spot met Duitsland omdat het land zo afhankelijk is van Russische energie.

“Duitsland zal volledig afhankelijk worden van Russische energie als het niet onmiddellijk van koers wijzigt”, waarschuwde Trump in 2018. “Hier op het westelijk halfrond zijn we vastbesloten onze onafhankelijkheid te bewaren…”

De toenmalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, nam de uitspraken van Trump niet al te serieus en lachte die zelfs weg. Je kunt zelfs de minachting voor de voormalige president van de VS van zijn gezicht aflezen.

NAVO

Het was niet de eerste keer dat Trump het energiebeleid van Duitsland, en meer bepaald de aanleg van de gaspijpleiding Nord Stream 2, aanviel. Hij deed dat ook al op een NAVO-top twee maanden eerder, in juli. “Duitsland sluit een enorme olie- en gasdeal met Rusland, terwijl wij ons moeten afschermen van Rusland… en Duitsland betaalt miljarden en miljarden dollars per jaar aan Rusland”, klonk het toen.

“We beschermen Duitsland, we beschermen Frankrijk, we beschermen al deze landen. En dan sluiten veel van deze landen een pijpleidingovereenkomst met Rusland en storten ze miljarden dollars in de Russische schatkist”, vervolgde hij. “Zo’n 70 procent van het aardgas die Duitsland gebruikt zal Rusland bezitten. Is dat wel gepast?”

“Duitsland is een prooi voor Rusland. Ze hebben hun kolencentrales en hun kernenergie afgeschaft, ze zijn zo afhankelijk van Rusland voor hun olie en gas. Ik denk dat dit iets is waar de NAVO naar moet kijken. Het is zeer ongepast”, aldus de voormalige president van de VS.

Merkel en Cie

Het is natuurlijk gemakkelijker om achteraf de geschiedenis te herschrijven. Maar de uitspraken van Trump zijn natuurlijk wel een lelijke vlek op het blazoen van Angela Merkel, de voormalige bondskanselier van Duitsland.

Duitsland, maar ook andere landen, hebben gekozen voor een dialoog met Moskou en de onderlinge afhankelijkheid van hun economieën. Een keuze die geen vruchten heeft afgeworpen wat betreft de beheersing van de Russische dictator Poetin en het expansionistische beleid van het Kremlin. We hadden met de annexatie van de Krim in 2014 al een waarschuwing gekregen. Het definitieve bewijs kwam toen Rusland Oekraïne binnenviel in februari 2022.

(ns, lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.