In een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC zegt Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), dat het hem niet zou verbazen als de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste rente zou optrekken tot boven de 3 procent.
De ECB is in juli begonnen met de rente te verhogen. Zo is de belangrijkste rente – de depositorente – sindsdien gestegen van -0,5 naar 0,75 procent. Dat betekent dus dat de banken opnieuw een rente krijgen op het kapitaal dat ze parkeren bij de monetaire instellingen in de Europese Unie. Daardoor hebben sommige financiële instellingen, waaronder CKV, de spaarrente al opgetrokken.
Een rente hoger dan 3 procent
Het is zo goed als zeker dat er nog meer renteverhogingen zullen volgen. De ECB is er tot nu toe nog niet in geslaagd om de inflatie te temperen. Zo is het leven in de eurozone vorige maand 10 procent duurder geworden. Nog nooit eerder steeg de geldontwaarding in de geschiedenis van de monetaire unie zo fors. Wunsch sluit daarom niet uit dat de centrale bank verplicht zal worden om de beleidsrente te verhogen tot meer dan 3 procent. Dat zegt hij in een interview met CNBC.
Hij voegt eraan toe dat de rente waarschijnlijk nog tot meer dan 2 procent zal moeten stijgen voor het einde van dit jaar. Daarmee impliceert hij dat de ECB de rente de komende maanden met minstens 125 basispunten zal optrekken. Er staan dit jaar nog twee rentevergaderingen op de planning: 27 oktober en 15 december. Dat zou betekenen dat er op zijn minst nog één renteverhoging met 75 basispunten onze richting uitkomt.
“We hebben beweerd dat wat er in Europa gebeurt anders is dan in het Verenigd Koninkrijk, dan in de VS. Maar de afgelopen zes maanden was de richting die we insloegen niet veel anders”, zegt de gouverneur van de NBB, verwijzend naar een eerdere uitspraak van Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB.
Zij zei in september tijdens een speech in Frankfurt dat we de Europese en Amerikaanse inflatie niet over dezelfde kam mogen scheren. “Wij zien geen oververhitting aan de vraagzijde zoals in de Verenigde Staten en ondanks een krappe arbeidsmarkt lijkt het risico van een loon-prijsspiraal tot dusver beperkt”, klonk het toen.
NBB gaat gebukt onder renteverhogingen
De renteverhogingen zijn weliswaar slecht nieuws voor de centrale banken. Het zijn namelijk zij die die rente moeten betalen op het spaarkapitaal van de banken. Daarom lanceerde de Belgische toezichthouder in september, in navolging van zijn Nederlandse evenknie, een winstwaarschuwing. De NBB zei toen dat zij het lopende boekjaar met verlies zal afsluiten en dat dat verlies de komende jaren nog zou oplopen. Dat zal het eerste verlies zijn in meer dan 70 jaar tijd.
In 2021 boekte de Nationale Bank nog 355 miljoen euro winst en de jaren voordien zelfs meer dan 600 miljoen. Toen kon de bank profiteren van de negatieve rente. De financiële instellingen moesten een vergoeding (-0,5 procent) betalen op het geld dat ze stalden bij de centrale banken. Sinds 19 september dook de aandelenkoers van de NBB zo’n 55 procent lager.

(evb)