Kredietverzekeraar Allianz Trade vergeleek cijfers over faillissementen in de bouwsector van 2023 met 2024. Het bedrijf ziet een stijgende lijn en vrees dat de cijfers van 2025 een stijgende trend zullen bevestigen.
Key takeaways
- Het aantal faillissementen stijgt in België met 21 procent. In 2025 bereiken we de piek.
- 2025 zou een beter jaar worden, wat dan in 2026 bevestigd moet worden.
- Een grote schuldenlast speelt in het nadeel van de Belgische bouwbedrijven, de dalende rente kan soelaas bieden.
In het nieuws: De vergelijking van Allianz Trade levert markante cijfers op voor heel Europa.
- De verzekeraar vergeleek de faillissementcijfers van januari tot augustus 2023 met dezelfde periode in 2024. In een hele hoop Europese steden zag men een stijging.
- België kende een toename van 21 procent van faillissementen in de bouw.
- Duitsland zit met 20 procent op hetzelfde niveau.
- In Frankrijk (+ 31%) en Italië en Zweden (beiden + 35%) staan de zaken er nog slechter voor.
- Nederland kende een veel kleinere toename aan faillissementen, namelijk 4 procent.
- Alleen al in september 2024 gingen 306 Belgische bouwbedrijven failliet, weet Allianz Trade. Bovendien draaien de meeste operationele bedrijven break-even of met verlies.
- Volgens het onderzoek is de piek van die stijgende lijn nog niet in zicht en volgt die in 2025, als de definitieve cijfers voor 2024 bekend zijn. Daarmee staat de bouwsector in de top 3 van meest getroffen sectoren door faillissementen.
- Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade, legt uit hoe dat komt: “Het gaat vaak om zwaar gefinancierde bedrijven die vertragingen oplopen. Omdat betalingen uitblijven. Of omdat uitvoering van projecten alsmaar wordt uitgesteld, door het uitblijven van vergunningen of door protest of bezwaarschiften van buurtbewoners”.
Beterschap op komst
Om te volgen: Kan er na de piek een daling komen?
- Uit het onderzoek blijkt ook dat de bouwsector 2025 vermoedelijk een heropleving zal kennen, wat dan zal moeten blijken uit de cijfers voor 2026. Toch blijft Geeroms erg voorzichtig. Hij haalt krappere overheidsbudgetten, een moeilijke zoektocht naar gekwalificeerd personeel, de vergrijzing en steeds extremer weer aan als mogelijke struikelblokken.
- De dalende rente, die op dit moment op 3,25 procent staat, biedt evenwel hoop. Europese bouwbedrijven hebben een hoge schuldgraad, wat hen kwetsbaar maakt als de rente hoog is. De Belgische bouwbedrijven hebben een net gearing-ratio van 67 procent. Dat is het totaal aantal schulden gedeeld door het totaal eigen vermogen.
- Geeroms stipt wel aan dat een dalende rentevoet pas impact heeft na ongeveer een half jaar.
- Daarnaast kunnen ook de dalende materiaalkosten verlichting brengen. Al moeten die twee dalingen volgens de kredietverzekeraar afgezet worden tegen de stijgende loonkosten, vertragende regelgeving en minimale marges.