Petrodollars maken het verschil: PSG en Man. City zijn twee kapitaalkrachtigste voetbalclubs ter wereld

Soccer Ex, de Engelse specialist in sporteconomie, publiceerde de voorbije week zijn jaarlijkse Football Finance 100-rangschikking over het financiële vermogen van voetbalclubs. Rekening wordt gehouden met 5 criteria: de waarde van de spelerskern, de vastgoedinstallaties, beschikbare cash, schulden en het investeringspotentieel van de eigenaars.

Voor het eerst voert Paris Saint-Germain de rangschikking aan. De kracht van de Parijzenaars zit ‘m vooral in het investeringspotentieel van de eigenaars. Dat wordt geschat op 1 miljard euro, terwijl de tweede in deze categorie, Los Angeles FC het met 661 miljoen moet doen. Dan volgen Manchester City (647 miljoen) en het Chinese Guangzhou (611 miljoen), dat deels eigendom is van webwinkel Alibaba.

Manchester City zakt voor het eerst in drie jaar naar een tweede plaats.  Meer slecht nieuws kwam er de voorbije week toen de UEFA de club voor de volgende 2 jaar uitsloot van deelname aan de Champions League. Wel blijft de spelerskern van het team van Pep Guardiola de meest waardevolle ter wereld, met een totale waarde van 1,28 miljard euro. Op twee volgt Real Madrid (1,19 miljard) en op drie FC Barcelona (1,18 miljard). 

Petrodollars overspoelen het voetbal

Kleine voetnoot: Zowel PSG als Manchester City hebben hun financiële dominantie in het wereldvoetbal niet zozeer te danken aan hun prestaties op het veld, dan wel aan petrodollars uit respectievelijk Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Ook deze week raakte bekend dat het Miami FC van David Beckham de volgende jaren kan rekenen op Qatarees geld. In ruil voor 220 miljoen euro zal de naam ‘Qatar’ op de shirts van de spelers prijken. Ook het in opbouw zijnde stadion van Miami FC zal naar de Golfstaat worden genoemd. Miami FC maakt op 1 maart zijn debuut in de Amerikaanse MLS.

Beckham heeft goede banden met de Golfstaat, sinds hij in de nadagen van zijn carrière bij PSG actief was. De Qatarezen zouden hem hebben verzekerd dat ze hun positie tegenover homoseksualiteit hebben verzacht.

5 Engelse tweedeklassers in top 100 meest kapitaalkrachtige voetbalteams

Engeland behoudt zijn status van lucratiefste competitie ter wereld. De tv-rechten bedragen er 3 miljard euro per seizoen. In totaal rangschikken 18 van de Engelse Premier League-teams in de Football Finance 100. Dat zijn er 6 meer dan Spanje en Duitsland, die er elk 11 hebben. Sterker nog, de top 100 bevat ook 5 teams uit de Engelse tweede afdeling.

80% van de 30 hoogste rangschikkende teams zijn Europees. Toch lijkt de tijd dat Europa het wereldvoetbal zo goed als monopoliseerde verleden tijd te zijn. 28% van de top 100-clubs hebben met de UEFA niets te maken. Vooral de Amerikaanse Major League Soccer wordt een te duchten concurrent. Met 17 clubs (15 Amerikaanse en 2 Canadese) in de Football Finance 100, moet het enkel Engeland voor zich dulden. 

Opmerkelijk:

  • In de top 10 staan 4 teams die nooit de Champions League (CL) wonnen. 2 hebben maar één Champions League op hun palmares hebben.
  • De top 100 bevat geen Belgische, maar wel 2 Nederlandse clubs: Ajax Amsterdam (plaats 31 ) en PSV Eindhoven (plaats 67).

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.