Petra De Sutter (Groen) trekt aan het langste eind in debat over gender

Het debat over gender gaat niet liggen. In Het Grote Debat op VTM ging het er opnieuw over, tot ergernis van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Hij staat opnieuw geïsoleerd, en moest afrekenen met een sterke Petra De Sutter (Groen), die gender nog eens uitlegde.

Gevolgd: De Sutter haalt de bovenhand op Van Grieken, met alle andere kopstukken achter zich.

  • Tom Van Grieken zette de toon in het debat door nog eens te zeggen dat er volgens Vlaams Belang niet zoiets bestaat als gender. Daarmee haalde hij de woede op de hals van Petra De Sutter.
  • “Er bestaat al 50 à 60 jaar wetenschap rond het genderthema”, zo haalde De Sutter uit naar Van Grieken. “Die wetenschap zegt heel duidelijk dat er mensen zijn die zich anders voelen dan wat hun lichaam zegt. Als meneer Van Grieken daar niet in gelooft, dan is dat alsof hij niet gelooft dat een verkoudheid door een virus komt.”
  • De Sutter zette de puntjes op de i over gender: “Dit is absolute, je reinste onzin. Het gevaar is dat Vlaams Belang daar een ideologie op baseert die gevolgen heeft voor mensen die in dergelijke situaties zitten, wier rechten men in vraag stelt. Het Vlaams Belang toont hiermee zijn echte agenda.”
  • Ze kreeg bijval van alle anderen. Vlaams Belang erkent genderfluïditeit niet en wil “terug wil naar de jaren 50”, klonk het bij Alexander De Croo (Open Vld). Bart De Wever (N-VA) hield het op “Two sizes does not fit all. (…) Deze mensen hebben hun plaats in de samenleving. Punt.”
  • Van Grieken stond alleen, en zette dan maar een stapje terug. “We ontkennen niet dat er genderdysforie is, we moeten die mensen helpen. (…) Maar het risico om uitgelachen te worden (…) is nu eenmaal de prijs die je betaalt voor de vrijheid van meningsuiting.” Die opmerking sluit aan bij wat hij al eerder zei tegenover een transgender jongen in het programma Eerste Keus.
  • Het hielp echter weinig. “Wat een niveau, jong” wierp Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere Van Grieken toe bij het einde van het debat.
Meer