Perzische Golf nu belangrijkste markt voor ultra-luxueuze wagens

De landen rond de Perzische Golf zijn per hoofd van de bevolking de grootste markt voor ultra-luxewagens – met een kostprijs van minstens 250.000 dollar – ter wereld. Dat blijkt volgens Nikhil Lohade, correspondent van The Wall Street Journal in het Midden-Oosten, uit de verkoopcijfers van de constructeurs.

Dure wagens worden volgens Lohade door sheiks, lokale miljardairs en vermogende expats gezien als een interessante investering, naast unieke juwelen, gepersonaliseerde jachten en luxeflats in steden zoals Londen of New York. In absolute aantallen blijven de Verenigde Staten en China wel de grootste markt voor ultra-luxewagens. “Uiterlijk vertoon van rijkdom is overal verbonden aan sociale status,” zegt Lohade. “Ultra-luxewagens hebben echter bovendien de neiging in waarde te blijven stijgen. Dat maakt de sector bijzonder interessant voor vermogende partijen uit de Perzische Golf. De regio wordt immers – onder meer door de fluctuerende olieprijzen – verder door een volatiel investeringsklimaat gekenmerkt.” Ook Christopher Sheppard, regionaal topman van Aston Martin, noemt de aankoop van ultra-luxewagens een investering. Hij verwijst onder meer naar de meerwaarde die kan worden gecreëerd bij een doorverkoop. Aston Martin bracht drie jaar geleden het model Vantage Zagato op de markt voor een bedrag van 440.000 dollar. Inmiddels kan de wagen echter worden doorverkocht voor een prijs van meer dan 1,1 miljoen dollar.

James Bond

“De grote interesse in het hoogste prijscategorie vormt een schril contrast met de relatieve zwakke verkoop op de rest van de Arabische automarkt,” zegt Nikhil Lohade. “Dat heeft te maken met de scherpe daling van de olieprijzen drie jaar geleden. Dat heeft de lokale regeringen verplicht de overheidsbestedingen terug te schroeven en besparingsmaatregelen door te voeren.” “Daarbij werden ook de brandstofsubsidies gevoelig beperkt. Die maatregelen zorgden er mee voor dat de verkoop van nieuwe auto’s in de regio het voorbije jaar met bijna 20 procent is gedaald. Ook dit jaar is er sprake van een verdere daling.” “De autoconstructeurs maken geen verkoopcijfers voor de Golfregio bekend,” aldus Lohade. “Experts ramen echter dat het luxesegment de voorbije jaar een groei met een hoog enkelcijferig percentage heeft laten optekenen. Vooral bij speciale edities met beperkte oplages kan een sterke vraag worden opgetekend.” Aston Martin verwacht in de regio dit jaar een groei tussen 10 procent en 15 procent. Daarbij wordt een verkoop van 250 exemplaren in het vooruitzicht gesteld. Ook bij McLaren wordt een stijging met 12 procent tot ongeveer 200 exemplaren voorzien. Rolls Royce gaf geen concrete ramingen, maar benadrukte eveneens op een sterke groei te kunnen rekenen. Voor een volledig gerestaureerde Aston Martin DB5 Volante uit het midden van de jaren zestig – de favoriete auto van filmspion James Bond – werd recent door twee partijen uit de Golfregio een bedrag van 2,2 miljoen dollar geboden. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20