Pelosi heeft ontmoeting met president van Taiwan; Peking furieus

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft vandaag een ontmoeting gehad met de Taiwanese presidente Tsai Ing-wen, tijdens een bezoek dat China woedend heeft gemaakt.

Tijdens een ontmoeting in de Taiwanese hoofdstad Taipei dankte Tsai Pelosi voor haar steun aan de democratische waarden en zei dat zij vastbesloten was om met de Verenigde Staten samen te werken om aan veiligheidsissues in de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen China en de eilandnatie, en de bredere Indisch-Pacifische regio, het hoofd te bieden.

“Een van de meest toegewijde vrienden van Taiwan”

“Speaker Pelosi is echt een van de meest toegewijde vrienden van Taiwan”, zei de Taiwanese president tijdens een ceremonie om de Amerikaanse politica een medaille te geven, de ‘Order of Propitious Clouds with special Grand Cordon’.

Deze medaille wordt normaal toegekend aan Taiwanese burgers voor diensten aan de samenleving, maar kan ook worden toegekend aan “buitenlanders om de diplomatieke betrekkingen te bevorderen”, volgens de Taiwanese wet. Dat schrijft het Amerikaanse zakenmedium CNBC.

Bij het in ontvangst nemen van de medaille zei Pelosi dat zij zich inzet voor de wereldvrede en voor een verdere economische samenwerking met Taiwan. “Het verhaal van Taiwan is een inspiratiebron voor vrijheidslievende mensen in de VS en in de hele wereld”, klonk het.

Wat die economische samenwerking betreft: er is nog een ontmoeting tussen Mark Liu, CEO van TSMC, de grootste chipmaker ter wereld, en Pelosi ingepland. Dat “toont aan hoe vitaal computerchips zijn voor de Amerikaanse economie en de nationale veiligheid”, schrijft de krant Washington Post.

Woede van de CCP

Pelosi is de hoogstgeplaatste Amerikaanse politicus die in 25 jaar de democratische eilandnatie heeft bezocht. Dat heeft de woede van China opgewekt; de communistische Volksrepubliek beschouwt de eilandengroep immers als een afvallige provincie, en ziet ze liever niet erkend worden door z’n grootste economische en politieke rivaal. China heeft wekenlang gewaarschuwd dat Pelosi geen bezoek zou mogen brengen aan het betwiste eiland.

Die woede van de Chinese Communistische Partij zou evenwel nog niet in de praktijk zijn omgezet. Eerdere berichten van Chinese staatsmedia dat Chinese gevechtsvliegtuigen van het type Su-35 over de zeestraat tussen China en Taiwan zouden vliegen, worden namelijk door het Taiwanese ministerie van Defensie ontkracht, bericht de Nederlandse site Nu.nl. Het ministerie zegt nauwkeurig toezicht te houden op de Chinese militaire activiteiten in de regio.

Wel hebben dinsdag onbekende hackers – even – de site van de Taiwanese president Tsai Ing-wen kunnen lamleggen.

Chinese bezetting

Belgisch politicoloog en Chinakenner Jonathan Holslag (VUB) vreest echter dat het bezoek nog steeds tot een gewapend conflict kan leiden. Er werd de afgelopen twee dagen dan ook uitvoerig bericht over troepenverplaatsingen in de provincie Fujian, het dichtst gelegen Chinese territorium voor Taiwan.

Holslag bracht op Twitter een heldere analyse over de mogelijke scenario’s die kunnen voorvallen. Volgens Holslag heeft Xi “zijn nek te ver uitgestoken”. De Chinese president, die een nooit eerder geziene derde termijn wil bemachtigen dit jaar, zou dus een stapje verder moeten gaan dan enkel “show of force”.

Holslag ziet wel een mogelijke Chinese bezetting van enkele Taiwanese eilanden gebeuren. Vooral Kinmen, Matsu en Pescadores zouden wel eens ingepalmd kunnen worden door China, denkt hij. “Dit zou een erg risicovolle beslissing zijn, leiden tot een zware internationale crisis en mogelijk tot een groter conflict”, schrijft de Chinakenner.

Met bijdrage van Jeremy Van der Haegen.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.