Paus : Waarom kost een heiligverklaring 750.000 euro?

De administratie van het Vaticaan moet een duidelijke motivatie geven waarom een heiligverklaring 750.000 euro moet kosten. Dat heeft paus Franciscus gezegd. De eis van de kerkvader vormt een onderdeel van de initiatieven om de corruptie in de katholieke kerk te bestrijden en een grotere transparantie van de financiële transacties in het Vaticaan te garanderen.

De Congregatio de Causis Sanctorum, binnen het Vaticaan beheerder van de dossiers voor mogelijke heiligverklaringen, wordt ervan beticht de kostprijs voor de procedures gevoelig opgedreven te hebben en wordt ook beschuldigd van belangenvermenging. Voortaan zal elk dossier worden opgevolgd door een curator, die de financiering van het hele proces moet controleren en potentiële anomalieën zal melden.

Geen documentatie

Het geld van de donaties dient onder meer voor de vergoeding van de experts die moeten bevestigen of de kandidaat-heilige daadwerkelijk twee mirakels, zoals de kerkelijke wetgeving vereist, heeft verricht. Bovendien moeten geschenken worden gekocht voor priesters die bereid zijn op belangrijke evenementen tijdens het canonisatie-proces te komen spreken. Kandidaturen die belangrijke donaties aanbrachten, bleken volgens de onderzoekscommissie heel gemakkelijk door het canonisatie-proces te zeilen. Bij financieel minder krachtige dossiers bleek een heiligverklaring echter veel moeilijker. Gevraagd naar een verduidelijking wierp de Congregatio de Causis Sanctorum echter op geen documentatie over het proces bij te houden. Daarop werd al beslist een bedrag van 40 miljoen euro op de bankrekening van de Congregatio te blokkeren. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20