De hoogste kerkelijke leider, paus Franciscus, grijpt de coronacrisis aan om te pleiten voor een basisinkomen. ‘Dit is het perfecte moment daarvoor’, zegt hij in een brief.
Franciscus stuurde de brief aan de World Meeting of Popular Movements, een organisatie die christelijke burgerbewegingen wereldwijd vertegenwoordigt. ‘Dit is het ideale moment om over een basisinkomen na te denken. Zo erkennen we de dagelijkse taken ook en komen we dichter bij het ideaal: geen arbeider zonder rechten’, staat in de brief.
Een basisinkomen kan verschillende vormen aannemen, maar de meest populaire vorm is dat iedereen automatisch een bepaald bedrag krijgt van de overheid en kan kiezen om zijn ‘inkomen’ te verhogen door te gaan werken. Het idee is dat iedereen tenminste een levensstandaard en er zelf voor kan kiezen om die te verbeteren.
Geen wettelijke bescherming
‘Velen onder jullie leven dag na dag zonder enige vorm van wettelijke bescherming’, zegt Franciscus. Hij verwijst onder meer naar straatverkopers, vuilnismannen, bouwvakkers en zorgpersoneel. ‘Jullie hebben allemaal geen vast inkomen om door deze moeilijke periode te geraken en de lockdowns worden ondraaglijk. De moeilijkheden die iedereen doormaakt, zijn voor jullie twee keer zo erg.’ Hoewel zijn uitspraken vooral slaan op de Amerikaanse situatie, is de sociale bescherming ook in sommige Europese landen minder sluitend.
Paus Franciscus is niet de eerste prominente persoon die op een basisinkomen aanstuurt. Ook Facebook-CEO Mark Zuckerberg en Twitter-CEO Jack Dorsey hielden al pleidooien voor het idee.
In eigen land is ondernemer en Open Vld-politicus Roland Duchâtelet een stevig pleitbezorger van een basisinkomen. Duchâtelet is onder meer ex-eigenaar van een rist aan Belgische voetbalclubs en oprichter van de chipproducent Melexis.