Paus breekt glazen plafond Vaticaanstad open: zes vrouwen aangesteld in topfuncties

Paus Franciscus heeft in zijn eigen rangen het man-vrouwevenwicht wat hersteld. In de Pauselijke Raad voor Economie zijn zes vrouwen en een man aangesteld.

Dat is een primeurtje: het is de eerste keer dat er een vrouw, laat staan zes vrouwen, in de raad zal zetelen. De raad moet de budgetten en het vastgoed van de paus overzien, maar heeft ook een adviserende functie.

De zes dames komen uit drie landen. Er zitten twee Duitse experts, een Spaanse juriste en een Spaanse beleggingsspecialiste bij. Twee Britse politica’s vervolledigen het team.

Meer vrouwen in het Vaticaan

Hoewel de Rooms-Katholieke kerk enkel mannelijke priesters erkent, vrouwen kunnen er enkel lekenfuncties uitvoeren, werken er best wat vrouwen bij het Vaticaan. Dat aantal blijft ook stijgen, in 2019 maakten ze 24 procent van het personeelsbestand uit, dat zijn er 697.

Dat is een lichte verbetering ten opzichte van tien jaar geleden. Toen werkten er 385 vrouwen bij het Vaticaan, dat was toen zowat 17,5 procent van het personeel. Het Vaticaan, de administratie rond de katholieke hoofdzetel, stelt 4.618 mensen te werk.

Hooggeplaatste vrouwen

Er zitten wel meer vrouwen op topfuncties in het Vaticaan. De hoogstgeplaatste vrouw in het Curia, dat is de administratie van de Heilige Stoel, was staatssecretaris. Tot 2004 waren alle staatssecretarissen priesters.

Van die staatssecretarissen, bij ons toch meer te vergelijken met een ministerpost, zijn er vier vrouwen, twee ervan zijn getrouwd en hebben kinderen. In januari 2020 nog, kwam Francesca di Giovanni aan boord. Zij werd staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken, een nieuwe functie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.