Een opmerkelijke belofte of eis van de PS-burgemeesters van Bergen en Charleroi: 500 miljoen euro extra federaal geld voor de grote Waalse steden. De MR reageert direct afwijzend.
- Verkiezingen, en niet alleen federaal, maar in oktober dus ook voor het lokale niveau. En dus doet de PS beloften, of formuleert ze eisen, zoals u het wil lezen. In een gesprek met Le Soir leggen de burgemeester van Bergen en die van Charleroi, die eerste een PS’er, die laatste toevallig zijn partijvoorzitter, nieuwe verzuchtingen op tafel.
- Ze willen dat het federale niveau “haar beloften nakomt” en een herfinanciering van het beleid voor de grote steden uitwerkt. En ook het Waalse gewest moet over de brug komen.
- Ze spreken over een bedrag van 500 miljoen dat er extra zou moeten komen, voor de lokale niveaus in het zuiden van het land, “niets minder dan dat”, zo zeggen Magnette en Martin samen.
- “Met Willy Demeyer (PS) maar ook met Maxime Prévot (handig genoeg de baas van Les Engagés én burgemeester van Namen, red.) spreken wij hier vaak over. We willen er nu nog over praten, voor de verkiezingen van 9 juni. Want de problemen waar wij mee geconfronteerd worden wegen niet alleen door op het lokale, maar zijn ook echt federale thema’s. Dat moet gefinancierd worden vanuit het federale.” Daarbij heeft Magnette het onder meer over het sociaal-economisch beleid en de ondersteuning van OCMW’s.
- Vanuit de MR werd quasi meteen afwijzend gereageerd: ook Georges-Louis Bouchez (MR) is immers in campagnemodus. “In het koninkrijk van het gratis geld vraagt de PS nu aan alle Belgen van het land om hun desastreus beleid, met torenhoge werkloosheid, te komen betalen. Sinds ik als schepen van Begroting in Bergen mijn job heb achtergelaten, is het tekort verdriedubbeld. Dit soort onverantwoord volk rijdt ons collectief tegen de muur.”
- Een beleid dat meer afgestemd is op de grote steden was niet toevallig alvast wél een groot punt van overeenstemming tussen Magnette en Antwerpenaar Bart De Wever, toen beiden in 2020 een regeerakkoord onderhandelden. Helemaal weg is het dus niet, als er straks federaal over centen gepraat moet worden, bij een nieuwe regering.