De ‘patseraanpak’: Rotterdamse politie gaat designerkledij afpakken van jongeren die die vermoedelijk niet kunnen betalen

In Rotterdam gaat de politie designerkledij en dure horloges afpakken als niet duidelijk is hoe daarvoor is betaald. De politie gaat daarbij vooral jongeren viseren, zegt Rotterdamse politiechef Frank Paauw in De Telegraaf. Op  die manier willen politie en Openbaar Ministerie de strijd tegen de zogenaamde ‘ondermijning’ aanpakken.

“Een Rolex nemen we van een verdachte al regelmatig af. Kleding nog zelden. En dat is vooral bij jeugd een statussymbool. Sommige jongeren lopen nu met jassen van 1.800 euro. Ze hebben geen inkomsten dus de vraag is hoe ze eraan komen.”

In Rotterdam zijn verschillende jeugdbendes actief in het rekruteren van 16- en 17-jarigen in scholen en jongerenverenigingen. Die worden dan ingezet om drugs te leveren in België. Tientallen jongeren uit Rotterdam-Zuid zijn volgens de NOS in België gearresteerd.  In onder meer Sint-Truiden brachten ze op afroep heroïne en cocaïne naar klanten. De drugs werden geleverd door criminele organisaties uit Rotterdam-Zuid.

Werd vroeger vooral gekeken naar dure wagens waarvan de financiering onduidelijk was, dan wordt de politie nu speciaal geoefend in het herkennen van exclusieve designerkledij bij criminele activiteiten.

[media-credit name=”iStock” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]

De ondermijning van de rechtsstaat

Volgens Pauw kan het niet dat jongeren die niet over een inkomen beschikken en vaak schulden hebben door een eerdere veroordeling kleren dragen waarvan de totale waarde de 1.500 euro overstijgt. Pauw heeft het over de’ondermijning van de rechtstaat’. “Dat is ook een compleet fout signaal naar buurtbewoners. Afpakken is dan ook belangrijk”, stelt Paauw in de krant.

De politie en het Openbaar ministerie gaan nu samen bepalen wat in beslag mag worden genomen en wat juridisch haalbaar is. In een eerste tijd zal de politie in in Rotterdam-West leden van een criminele jeugdgroep gaan aanpakken.

Hoe dat in zijn werk gaat?

“We gaan dus nadrukkelijk vragen stellen over de herkomst”, stelt Paauw.  Vorig jaar werden op die manier al 30% meer afpakinterventies op straat uitgevoerd. In 2016 wist Rotterdam 11,5 miljoen euro aan geld en goederen in beslag te nemen.

Op Vice zeggen verschillende jongeren dat zo’n aanpak niet kan. Ze achten de kans op raciale profilering dan ook groot. “Waarom niet gewoon drugdealers arresteren wanneer ze drugs dealen”, vraagt een jongere zich af. Een andere vreest dat het de relatie tussen politie en jeugd in de stad verder zal verslechteren.

“Hoe gaan ze bewijzen dat we die kledij niet cadeau kregen van onze ouders? En ik denk niet dat omdat een crimineel zijn jas wordt afgepakt hij zich daarom in de toekomst minder met criminele activiteiten gaat bezig houden.”

[media-credit name=”CC0 via Pixabay” link=”https://pixabay.com/en/rotterdam-central-station-people-1816272/” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]

Kan dit alles legaal wel?

Ook legale experts en de ombudsman van Rotterdam stellen zich vragen bij de plannen van de Rotterdamse politie om dure kledij en schoenen van verdachte jongeren af te nemen.

Wat is de volgende stap, vraagt de Rotterdamse advocaat Jaap Spigt zich af in het Algemeen Dagblad. Gaan ze dan naar je huis om te weten hoe je voor je sofa of je televisie hebt betaald?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20