Een groot deel van de onzekerheid in de financiële sector kunnen we toeschrijven aan de impact van de stijgende rentes op de obligatieportefeuilles van de banken. Die worden in zo’n situatie minder waard, wat dus resulteert in papieren verliezen. Wanneer financiële instellingen gedwongen worden om de obligaties te verkopen, kunnen ze dus in financiële problemen komen. Silicon Valley Bank is daar een mooi voorbeeld van.
Paradox op de financiële markten: dalende rentes kunnen onzekerheid over banken niet wegnemen

Waarom is dit belangrijk?
Sinds het omvallen van enkele regionale banken in de VS krijgen de aandelenmarkten rake klappen. Daar kwamen vorige week ook nog eens de bezorgdheden over Credit Suisse bij. Intussen heeft de Zwitserse overheid UBS kunnen overtuigen om de noodlijdende bank over te nemen. Maar dat kan de rust op de financiële markten niet terugbrengen.In het nieuws: De aandelenmarkten staan nog altijd in rep en roer. Zelfs de overname van Credit Suisse door UBS kan de gemoederen niet bedaren. De bankaandelen zitten wederom in de hoek waar er klappen vallen. De Europese bankenindex – STOXX Europe 600 Banks – noteerde kort na het luiden van de openingsbel ruim 5 procent in de min. Beleggers zoeken daarom veilige havens op. Ze versluizen onder meer hun kapitaal naar Bitcoin en goud.
- De koers van Bitcoin heeft opnieuw de kaap van 28.000 dollar gerond. Dat is het hoogste niveau sinds juni vorig jaar.
- De prijs van goud is gestegen tot boven 2.000 dollar per troy ounce, het hoogste peil sinds maart 2022.
Dalende rente
Impact obligaties: Ook de staatsobligaties winnen aan populariteit. En dat zorgt er op zijn beurt voor dat de rentes dalen.
- De tienjaarsrente in Duitsland – de grootste economie van Europa – is gedaald tot minder dan 2 procent. Eerder deze maand had de rente nog de kaap van 2,5 procent gerond.
- De dalende rente zou in principe goed nieuws moeten zijn voor de bankaandelen. Die verloren vorige week terrein na de teloorgang van Silicon Valley Bank en Signature Bank. De Californische banken vielen om omdat ze door een bankrun gedwongen werden om de obligaties in hun portefeuille vervroegd te verkopen. De waarde van dat papier was fors gedaald door de stijgende rente, waardoor ze werden opgezadeld met immense verliezen.
Nu de rente daalt, spreekt Tom Simonts, financieel econoom bij KBC, van een paradox. Hij zegt op Twitter dat de dalende rente de waarde van obligaties doet toenemen, wat de basis van de bankenonzekerheid – ongerealiseerde minderwaarden – uitholt. “Silicon Valley Bank had nu misschien zelfs winst kunnen maken”, klinkt het.
Overname baart beleggers zorgen
Overname Credit Suisse: Intussen is de aandacht van de markten verschoven naar de overname van Credit Suisse door UBS. Beleggers proberen die acquisitie een plaats te geven.
- De Zwitserse overheid heeft er de voorbije dagen alles aan gedaan om tot een overnamedeal te komen. Er werd gehoopt dat die reddingsoperatie de rust zou terugbrengen op de beurzen, maar tevergeefs.
- Als onderdeel van die overname werd de waarde van zo’n 15,8 miljard Zwitserse frank aan zogenaamde AT1-effecten – een type obligatie – op 0 gezet. Die afschrijving heeft ertoe geleid dat beleggers in de markt van 275 miljard dollar zich afvragen hoeveel bescherming die beleggingsinstrumenten tijdens een crisis bieden. Ze dachten tot nu toe dat ze bij AT1-effecten niet hetzelfde risico liepen als bij aandelen.
- Daarenboven bleef er bij de aandelen van Credit Suisse wel nog een restwaarde over, zijnde 0,76 Zwitserse frank per aandeel.
- Voorts stellen beleggers zich vragen bij het verloop van de overname. Die is er gekomen zonder de goedkeuring van de aandeelhouders, wat niet de normale gang van zaken is.
(nd)