Pakistan heeft voor het eerst een lading Russische olie betaald met de Chinese yuan in plaats van de Amerikaanse dollar, de dominante munteenheid voor internationale transacties.
De-dollarisatie nu ook in Pakistan: Russische olie betaald met Chinese yuan

Waarom is dit belangrijk?
Al langer gaan stemmen op dat de wereldeconomie teveel geënt is op de Amerikaanse dollar. Vooral in Aziatische landen, maar ook in Afrika, wordt nagedacht over de de-dollarisatie. Zo wordt vooral naar de Chinese yuan en Indiase roepie, maar ook de Russische roebel gekeken als vervangmunt.In het nieuws: Eerder dit jaar sloot Pakistan een deal met Rusland om olie te kopen, tegen een gereduceerde prijs. De eerste lading kwam twee dagen terug aan bij de haven van Karachi.
- Wat daarbij vooral opvalt: Musadik Malik, de Pakistaanse minister van Olie, bevestigde aan Reuters dat Pakistan de lading in Chinese yuan heeft betaald. Normaal gezien gebruikt het land de dollar wanneer het olie aankoopt.
- De Olieminister gaf geen details vrij over de grootte van de korting of de totale hoeveelheid die het land betaalde. Wel maakte hij bekend dat Pakistan 100.000 ton olie kocht van Rusland, waarvan nu 45.000 ton is aangekomen. De rest is onderweg, zei Malik.
- De deal is opvallend, om twee redenen:
- Pakistan is traditioneel gezien voornamelijk een bondgenoot van het Westen. Toch ziet het land zich nu genoodzaakt om goedkopere olie te kopen van Rusland. Pakistan bevindt zich immers in een diepe economische crisis en elke factor die de druk van de ketel kan halen, helpt.
- Dat de lading in Chinese yuan werd betaald, is ook een primeur voor Pakistan. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is het volledig de keuze van een soeverein land om te handelen in de munt die het zelf verkiest.
De-dollarisatie
Opvallend: steeds meer landen kiezen ervoor om andere valuta te gebruiken dan de greenback om transacties uit te voeren.
- Enkele maanden terug beloofde de Russische dictator Vladimir Poetin aan de Chinese president Xi Jinping om de yuan te gaan gebruiken voor “betalingen tussen Rusland en landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika”. Rusland is al langer aan het afstappen van de greenback en voert nu zelfs meer transacties uit in yuan dan in dollar.
- Ook Saoedi-Arabië wil olie die het verkoopt aan China factureren in yuan, in plaats van dollar.
- Andere landen, zoals Maleisië en binnenkort mogelijk de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saoedi-Arabië, willen dan weer de Indiase roepie gebruiken voor bepaalde transacties.
- Toch blijft koning dollar, ondanks een dalend aandeel in de wereldreserves, domineren op de internationale markt. Het aandeel van de greenback in de wereldreserves bedraagt nog altijd zo’n 59 procent.