Er bestaan 6 verschillende soorten overspel

De Amerikaanse psycholoog Douglas LaBier van het Center for Progressive Development ontwikkelt coachingsprogramma’s voor top executives rond alles wat met werk en emoties te maken heeft. Maar hij is ook een vermaard psychotherapeut voor mannen, vrouwen én koppels. In die hoedanigheid verdiept hij zich vaak in het seksleven van zijn patiënten.

Uit onderzoek dat hij samen met een aantal collega’s verrichte, komt een reeks interessante gegevens naar voor: 44% van de mannen heeft een affaire omdat ze meer seks willen; 40% van de mannen wil meer variatie in zijn seksleven; 40% van de vrouwen gaat vreemd omdat ze nood hebben aan emotionele aandacht; 33% van de vrouwen gaat vreemd om te weten of ze nog goed in de markt liggen; 11% van de vrouwen gaat vreemd vanuit wraakgevoelens tegenover hun overspelige man.

LaBier rangschikt deze affaires in 6 verschillende categorieën:

1. De ‘het is alleen goesting-affaire’

De meest voorkomende soort en een die duidelijk alleen om seks draait. Vaak de meest onweerstaanbare en intense vorm van overspel, maar ook degene die het snelst uitdooft en sneuvelt. Wanneer de passie overwaait, blijken beide partners elkaar vaak helemaal niets te vertellen te hebben. Sommige mensen die gevoelig zijn voor dit soort affaires, veelal mannen,  hebben er vaak verschillende achter elkaar.

2. De ‘nu zal ik het je eens laten voelen-affaire’

Wordt veelal begonnen door partners die zich in het eigen huwelijk genegeerd en verwaarloosd voelen. Na jarenlang te hebben geleden onder de omstandigheden, wil de ene partner de andere de rekening laten betalen. Dit soort vergeldingsaffaires is meestal een kort leven beschoren, omdat de drijfveer erachter wraak is en dus weinig met de nieuwe partner te maken heeft.

3. De ‘alleen maar in het hoofd-affaire’

Dit zijn affaires waar geen seks aan te pas komt, maar die verder gaan dan gewone vriendschappen omdat beide partners lief en leed met elkaar gaan delen en een verbondenheid voelen die aan het intieme grenst.

Partners gaan vaak op zoek naar de spiritualiteit die ze in hun eigen relatie niet vinden en spenderen uren al pratend. De reden dat er geen seks aan te pas komt, heeft meestal te maken met het feit dat men zijn bestaande relatie of huwelijk niet wil hypothekeren. Toch loert jaloezie hier al snel om de hoek.

4. De ‘het blijft in de familie-affaire

Schoonzus, schoonbroer, tantes, ooms, neven, nichten, … het lijkt perfect veilig omdat men de omgeving door en door kent, maar het is allesbehalve dat.

Wanneer deze affaires uitkomen, ontstaan familievetes die generaties lang blijven doorsudderen. Vraag maar aan Woody Allen, die bezweek voor de charmes van zijn 35 jaar jongere vrouw Soon Yi Previn, de adoptiedochter van zijn tweede echtgenote Mia Farrow.

5. De ‘het is niet echt een affaire’-affaire

Een relatie waarbij meestal een getrouwde man iets begint met een ongetrouwde of gescheiden vrouw, die de stille hoop koestert en vaak de belofte krijgt dat de man uiteindelijk zijn huwelijk zal opblazen om zijn leven met haar te delen. Hij wacht alleen nog op het goede moment om zijn vrouw te zeggen dat hij gaat scheiden. Maar dat kan jaren duren, als het moment ooit al aanbreekt. In 90% van de gevallen mooi niet.

6. De geestelijke én lichamelijke affaire

Enkel uit de naam al valt af te leiden dat dit overduidelijk de gevaarlijkste affaire is voor de bestaande relatie of het huwelijk van beide partners. Deze affaire voelt gevaarlijk compleet: intellectueel, emotioneel, spiritueel en seksueel. Zielsverwanten voelen deze partners zich. Het is ook de affaire die het vaakst tot een scheiding en hertrouwen leidt. Voordeel: het lijkt of de partners eindelijk de ware hebben gevonden. Nadeel: veel gedoe, vooral wanneer er kinderen in het spel zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20