Monsterdeal is niet genoeg: ExxonMobil wil nog meer oliebedrijven overnemen

Monsterdeal is niet genoeg: ExxonMobil wil nog meer oliebedrijven overnemen
ExxonMobil op de beurs – Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

Enkele weken terug heeft de Amerikaanse oliereus ExxonMobil 60 miljard dollar neergeteld om sectorgenoot Pioneer Natural Resources over te nemen. Met de monsterdeal bevestigt het bedrijf stilzwijgend dat het resoluut voor een toekomst kiest met meer fossiele brandstoffen. Maar de overname van Pioneer was nog niet genoeg om de honger van ExxonMobil te stillen.

Waarom is dit belangrijk?

De voorbije jaren hebben oliebedrijven, onder druk van de groene beweging, beloofd om te investeren in hernieuwbare energie. Maar de laatste twee jaar heeft de energiecrisis roet in het eten gegooid. Bedrijven kiezen ervoor om hun klimaatambities toch maar uit te stellen, nu ze enorme winsten boeken als gevolg van de gestegen energieprijzen. 

In het nieuws: Volgens ExxonMobils CFO Kathy Mikells blijft de oliegigant op zoek naar nieuwe opportuniteiten om bedrijven over te nemen. Dat vertelde ze vrijdag aan zakenkrant Financial Times.

  • “Het is belangrijk om te zeggen dat we altijd op zoek zijn. Ik heb ons vaak beschreven als zeer nieuwsgierig, maar ook zeer kieskeurig. Een deal moet volgens ons ‘één plus één is drie’ zijn.” Zo bevestigde Mikells eigenlijk dat de overname van Pioneer niet het einde is van ExxonMobils uitbreiding in de olie- en gassector.
  • Die uitbreiding is niet al te bescheiden. De overname van Pioneer was een van de grootste dit jaar in de sector. Eerder dit jaar nam ExxonMobil ook Denbury Resources over voor 5 miljard dollar. Denbury wint olie door zogenaamde ‘verbeterde oliewinning’, de injectie van co2 in eerder geëxploiteerde velden om olie te winnen die eerder niet toegankelijk was. Maar ook belangrijk voor ExxonMobil is dat het bedrijf sterk inzet op koolstofcaptatie en -opslag. 
  • Ook andere olie- en gasbedrijven geven miljarden uit om meer fossiele brandstoffen te winnen. Wellicht het meest opvallende voorbeeld was Chevron, dat sectorgenoot Hess overnam voor 53 miljard dollar, de tweede gigadeal van oktober in olieland. Analisten verwachten dat dit lang niet de laatste grote overname van oliebedrijven zal zijn de komende jaren.

Hoe zit het dan met piekolie?

Opvallend: De olie- en gasindustrie is terug van weggeweest, nadat die even flirtte met een hernieuwbare toekomst. Maar tegelijkertijd voorspellen verschillende organisaties, de belangrijkste wellicht het Internationaal Energieagentschap (IEA), dat de piek in de wereldwijde vraag naar olie er binnen enkele jaren aankomt. Dat valt moeilijk te rijmen met grote investeringen in de sector. Oliebedrijven zijn er echter van overtuigd dat de vraag nog decennialang zeer hoog zal blijven. Behalve ExxonMobil zetten ook sectorgenoten als BP en Shell weer sterker in op meer olie en gaswinning. 

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.