Overlegcomité: Dit ligt vandaag op tafel

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land komt vandaag (virtueel) samen. Normaal stond dat overleg pas volgende week vrijdag gepland, maar doordat de coronacijfers opnieuw de verkeerde kant uitgaan, is het vervroegd. Dit staat er allemaal op de agenda.

De coronacijfers in ons land zien er niet goed uit. Elke dag krijgen nu bij 3.000 Belgen te horen dat ze besmet zijn met het virus. Da’s een stijging met 34 procent in vergelijking met de cijfers van vorige week. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt, met ongeveer een kwart, tot gemiddeld 185 per dag. Omdat die cijfers de lucht in blijven schieten, heeft premier Alexander De Croo beslist dat het Overlegcomité vervroegd samenkomt.

(Tijdelijke) verstrengingen

Het contrast met het laatste Overlegcomité is groot. Waar er twee weken geleden nog perspectief geboden werd en er versoepelingen op lange termijn werden aangekondigd, liggen er nu enkel verstrengingen van de maatregelen op tafel. Volgens verschillende insiders zou het om tijdelijke verstrengingen gaan, die ervoor moeten zorgen dat de geplande versoepelingen er toch kunnen komen.

“We zullen alles uit de kast moeten halen om ervoor te zorgen dat onze scholen en de horeca volledig kunnen openen”, liet minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) gisteren nog vallen in de Kamer. En het lijkt erop dat de rest van het Overlegcomité die mening deelt. Het ziet er dus naar uit dat we de komende weken op onze tanden zullen moeten bijten om de langverwachte versoepelingen te kunnen krijgen.

Overlegcomité om 15 uur

Welke maatregelen precies strenger zullen worden, is momenteel nog niet beslist. Het Overlegcomité komt namelijk pas om 15 uur digitaal samen (om het goede telewerk-voorbeeld te geven). Maar natuurlijk zijn er al verschillende pistes vastgelegd en (naar goede gewoonte) gelekt.

Scholen

Zo zou het Overlegcomité vooral willen inzetten op het beperken van contacten, en meer specifiek contacten op en rond scholen. Die blijken namelijk de plaats waar momenteel de meeste clusters ontstaan. Experts pleiten voor opnieuw een afkoelingsweek. Da’s een week waarin kinderen en jongeren van thuis uit les volgen.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) liet al weten dat hij daar geen voorstander van is. Vanaf komende maanden zijn namelijk meer kinderen verplicht om op school een mondmasker te dragen, waardoor het aantal besmettingen zou moeten verminderen.

Hoe het ook aangepakt wordt, het doel is om na de paasvakantie alle leerlingen opnieuw naar school te kunnen laten gaan. Het kan dus zeker ook zijn dat er tijdens die vakantie dan toch geen kampen voor jongeren zouden kunnen doorgaan. Dat zou de nodige afkoeling van de contacten namelijk tegengaan.

Avondklok? Winkels?

Daarnaast willen experts ook dat de avondklok vervroegd wordt, tot 22 uur of zelfs tot 20 uur. Momenteel mogen Vlamingen na middernacht niet meer op straat komen. In Brussel is dat vanaf 22 uur. In Wallonië was dat lang ook zo, maar sinds deze maand geldt (zoals in Vlaanderen) ook een avondklok van middernacht tot 5 uur ’s morgens.

Volgens experts is het niet nodig om de niet-essentiële winkels te sluiten. Daar komen namelijk amper besmettingen uit voort.