De Chinese eigenaar van Nagelmackers blaast de verkoop van de oudste bank van het land af. De vermogensbank moet ook op zoek naar een nieuwe CEO, want de huidige baas stapt per direct op.
De rust keert maar niet terug bij Bank Nagelmackers, goed voor naar schatting 170.000 klanten. De bank is sinds 2015 in handen van de Chinese groep Anbang, die er grootse plannen mee had. Maar Anbang werd door Peking tot de orde geroepen. De groep werd genationaliseerd en omgedoopt tot Dajia.
Sindsdien is het voor het Belgische Nagelmackers afwachten welke plannen Peking smeedt. De Chinezen zetten Nagelmackers vorig jaar te koop. Bij gebrek aan goede biedingen wordt de verkoop nu weer afgeblazen, laat Nagelmackers uitschijnen in een persbericht.
CEO weg
‘Dajia lanceerde een strategische evaluatie van haar activa buiten China, inclusief Bank Nagelmackers, in mei 2017 en ontving verschillende blijken van belangstelling voor de bank eind vorig jaar’, staat te lezen. ‘In het licht van de significante verbetering van de financiële prestaties van Bank Nagelmackers en het succes van haar bijgestuurde strategie, is Dajia ervan overtuigd dat Bank Nagelmackers extra waarde kan leveren door de aangescherpte strategie succesvol te implementeren.’ Of vrij vertaald: Nagelmackers, dat vorig jaar goed was voor een nettowinst van 9 miljoen euro, blijft in Chinese handen.
Voor die ‘implementatie’ zal Nagelmackers op zoek moeten naar een nieuwe CEO. De Brit Tim Rooney, die pas vorige zomer benoemd werd tot CEO, vertrekt per direct, zegt Nagelmackers. Rooney was eerder een van de toplui bij Anbang Belgium Holding en een belangrijke schakel tussen de Belgen en de Chinezen. In afwachting van een nieuwe topman zal de financieel directeur David Yuan de bank tijdelijk leiden.
Waldorf Astoria
Anbang is het Chinese conglomeraat dat zes jaar geleden hoge ogen gooide met de aankoop van het prestigieuze New Yorkse hotel Waldorf Astoria. De overname van Bank Nagelmackers paste in het plan om in Europa een belangrijke financiële speler te worden. Voor de Belgische werknemers was de komst van de Chinezen wennen, want de culturele verschillen op het vlak van management en omgang met het personeel waren groot.
Van een Europese expansie onder de nieuwe Chinese eigenaar kwam weinig in huis. Anbang en zijn topman Wu Xiaohui vielen in ongenade bij de politieke leiders in Peking omdat de razend ambitieuze groep te grote financiële risico’s zou nemen. ‘Chairman Wu’ werd in 2018 zelfs veroordeeld tot 18 jaar cel, omdat hij Chinese beleggers zou misleid hebben met te hoge verzekeringsrendementen en omdat de boekhouding van Anbang niet klopte.
Gesticht in 1747
Bank Nagelmackers is de oudste bank van België. De instelling werd in 1747 gesticht in Luik door Pierre Nagelmackers en was meer dan 240 jaar onafhankelijk. Pas in 1990 kwam ze in een groep terecht, het Franse BNP. Enkele jaren later kwam Bank Nagelmackers in handen van de verzekeraar P&V. In 2001 nam de Nederlandse groep Delta Lloyd Bank Nagelmackers over.
Medio 2005 verdween het eeuwenoude bankmerk uit het straatbeeld, want het bedrijf werd omgedoopt tot Delta Lloyd Bank. In 2015 herstelden de Chinezen de oude merknaam weer in ere.