Opnieuw federale flater met enorme leegstand: “Soms ben ik mijn geloof in de politiek ook kwijt”, zegt volksvertegenwoordiger cd&v

In federale gebouwen staat 500.000 vierkante meter aan oppervlakte leeg, dat zijn zo’n zeventig voetbalvelden. Van die ongebruikte oppervlakte wordt 100.000 vierkante meter gehuurd en betaald door de staatskas. Volksvertegenwoordiger Franky Demon (cd&v) geeft toelichting op Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Franky Demon.


Ondanks de lekkende begroting van België zijn er overheidsuitgaven waar de burger toch zijn bedenkingen bij heeft.

  • “Als u weet dat er 100.000 vierkante meter leeg staat, is dat voor mij geen goed bestuur”, zegt Demon. “Ik heb dit laten weten aan staatssecretaris Michel. Het Eurostation gebouw in Brussel staat voor één derde leeg, voor mij kan dat absoluut niet.”
  • “Er kunnen beloftes gemaakt worden, staatssecretaris Michel (die verantwoordelijk is voor de federale gebouwen) zei in zijn beleidsnota dat hij werk zou maken van zijn vastgoedportefeuille. Dat plan hebben we jammer genoeg nog niet gezien.”
  • “Kijk wat er eventueel kan worden onderverhuurd of zoek manieren om van die contracten af te geraken”, suggereert de volksvertegenwoordiger. “Als die leegstand verkocht wordt, komt dat geld ook terug bij de federale overheid.”

Controle

  • Het argument wordt gemaakt dat deze vlieger in een privébedrijf niet op zou gaan. Is het niet tijd voor meer controle? “Het is mijn taak als federaal volksvertegenwoordiger om de uitvoerende macht, hier staatssecretaris Michel, aan de kaak te stellen.”
  • “Dit is te veel, dit is trop, er moet een oplossing komen. Wij gaan dit de komende weken en maanden opvolgen.”
  • De bevolking verliest het vertrouwen in de politiek bij het horen van deze verhalen. “Soms ben ik mijn geloof ook kwijt”, zegt Demon. “Maar we beginnen de dag nadien terug, en ik geloof erin dat we veel kunnen doen voor de mensen.”

(fjc)

Meer