Opmars van de megastad: helft van de wereldbevolking woont in een metropool

Verstedelijking blijft een heel actueel fenomeen. Meer dan de helft van de wereldbevolking woont intussen in steden. Dat zorgt ervoor dat er steeds meer zogenaamde megasteden, steden met meer dan 10 miljoen inwoners, bijkomen. Vandaag staat de teller op 34.  

Aangezien er vandaag 34 megasteden zijn, wil dat zeggen dat de twintig meest dichtbevolkte steden allemaal megasteden zijn.

Steden bieden hogere inkomens

Veel mensen verhuizen van meer afgelegen gebieden naar steden. Dat doen ze vaak door de verschuiving van een agrarische naar een industriële en diensteneconomie en voor voordelen zoals hogere lonen of kortweg een beter leven. Ze kunnen klimmen op de sociale ladder door een betere opleiding te volgen of een betere functie te bemachtigen. Dat heet ‘opwaartse mobiliteit’.

Buiten de steden was dat voor veel van die mensen misschien een ver-van-mijn-bedshow. Van de mensen met hogere inkomens wonen er vandaag zo’n 80% in steden.

Volgens statistiekbureau Macrotrends, die de lijst met de meest bevolkte steden uitbracht, is dit de top vijf:

STAD (LAND)AANTAL INWONERS
1.Tokio (Japan)37.340.000
2.Delhi (India)31.181.000
3.Shanghai (China)27.796.000
4.Sao Paulo (Brazilië)22.237.000
5.Mexico City (Mexico)21.919.000
bron: Macrotrends

De Japanse hoofdstad Tokio voert de lijst aan met maar liefst zes miljoen inwoners meer dan zijn achtervolger, Delhi. Toch verwacht zakenwebsite Visual Capitalist dat het inwonersaantal van Delhi dat van Tokio voorbij zal steken tegen 2028. De bevolking van Tokio is de afgelopen tien jaar maar met 1,5 procent gegroeid, terwijl die van Delhi maar liefst met 38,1 procent gegroeid is.

Tokio’s inwonersaantal begint meer en meer af te vlakken door toenemende vergrijzing. Die wordt in de hand gewerkt door dalende geboortecijfers en een hoge levensverwachting. Vrouwen worden in Japan gemiddeld 87 en mannen 81 jaar.

Azië groeit, Europa krimpt

De op twee na grootste stad in India, Bangalore (24e plaats, red.) en de Pakistaanse stad Lahore (23e plaats, red.) zullen tegen 2035 de top 20 bereiken. Dat betekent dat twee andere steden de lijst zullen verlaten. Naar alle verwachtingen zullen dat de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en de belangrijke Chinese havenstad Tianjin zijn.

Het is dus duidelijk dat de stedelijke groei zich vooral in Azië manifesteert. Als we Europa onder de loep nemen, dan zien we zelfs dat er in de Europese Unie sinds 2012 meer sterfgevallen zijn dan geboortes. Concreet waren er twee jaar geleden 4,7 miljoen sterfgevallen tegenover 4,2 miljoen geboortes. Migratie zorgde ervoor dat het bevolkingsaantal in Europa niet daalde. Toch is dat voor sommige steden wel het geval. Parijs is met net iets meer dan elf miljoen inwoners momenteel de enige Europese megastad.

Sloppenwijk in Mumbai ©Pixabay

Er zijn ook nadelen aan massale verstedelijking, zoals vervuiling en overbevolking. Veel megasteden hebben te kampen met sloppenwijken waar men extreem dicht op elkaar leeft. Dat is natuurlijk zeer nadelig voor bijvoorbeeld gezondheidscrisissen zoals diegene waar we nu in leven. Toch wegen de voordelen van verstedelijking voor de meeste mensen duidelijk op tegen de nadelen. De betere banen, de hogere lonen en de opwaartse mobiliteit zijn redenen waarom mensen naar de stad zullen blijven trekken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.