De wintersolden zijn van start gaan. Tijdens die periode kan je in tal van winkels genieten van fikse kortingen. Toch zijn niet alle prijsreducties even voordelig. Uit een onderzoek van de economische inspectie blijkt dat een op de vier kortingen vals is.
Opgelet tijdens de solden: een op de vier kortingen is vals
Waarom is dit belangrijk?
Valse koopjes zijn niets nieuws onder de zon. Sommige handelszaken of webwinkels trekken net voor de soldenperiode de prijzen op om vervolgens te kunnen uitpakken met "enorme kortingen."In het nieuws: De soldenperiode is nog maar net van start gaan, maar bij sommige winkels krijg je al mooie kortingen.
- Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) start 22 procent van de handelaars de wintersolden met kortingen tot 50 procent. 85 procent afficheert kortingen van 30 procent of meer.
Maar: Niet alle koopjes blijken even voordelig te zijn.
- Sommige verkopers trekken de prijzen op voor de start van de koopjesperiode. De kortingen worden vervolgens toegepast op die verhoogde prijzen. Op die manier krijg je de indruk dat je een mooie deal sluit, terwijl die in de realiteit niet zo voordelig is.
- Om dergelijke wanpraktijken tegen te gaan, is er sinds mei 2022 een nieuwe wet van kracht. Die verplicht de handelaars om de laagste referentieprijs – waarop de korting wordt gebaseerd – van de laagste dertig dagen te gebruiken.
- “Toch wordt de doorstreepte referentieprijs nog vaak bewust hoger gezet”, laat Kamerlid Katrien Houtmeyers (N-VA), die de cijfers bij Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS), aan HLN.be weten.
- Sinds de wet in voege trad, voerde de Economische Inspectie 584 controles uit, zowel bij webshops als in fysieke winkelrekken. Daarbij werden 149 overtredingen vastgesteld, ofwel bij bijna 26 procent van de controles.
- Testaankoop heeft al een tijdje kritiek op die valse kortingen. Tijdens Black Friday had de consumentenorganisatie na één uur al een vijftigtal overtredingen bij webshops vastgesteld.
Gebruik van adviesprijs
Opgemerkt: Houtmeyers merkt tegenover HLN.be op dat verkopers misbruik maken van de adviesprijs om kortingen aantrekkelijker te maken.
- “Veel handelaars vermelden geen kortingspercentage en referentieprijs, maar wel een nettoprijs die mooi staat te blinken naast een doorstreepte adviesprijs”, klinkt het. “Die adviesprijs is door de fabrikant bedacht om een product in een bepaalde prijsklasse te positioneren. Slechts weinig winkels hanteren tijdens het seizoen echter die adviesprijs, wel een lagere. Op die manier laten ze hun soldenkorting er mooier uitzien dan deze in werkelijkheid is.
- Houtmeyers roept de federale overheid nu op om dat achterpoortje te sluiten. Voorts wil ze dat er meer controles en strengere straffen komen. “Want nog uit onderzoek van de FOD Economie blijkt dat de handelaars wel degelijk op de hoogte zijn van de wetgeving. Dat er dan toch nog zijn die doorzetten met nepkortingen wijst duidelijk op een mentaliteit dat dit zonder gevolgen kan”, aldus het federaal parlementslid.
Wat als je valse kortingen ontdekt?
Tip: Indien je een valse korting hebt opgemerkt, kan je in de eerste plaats aan de verkoper vragen om de juiste prijs toe te passen.
- Dergelijke wanpraktijken kan je ook melden aan het fraudemeldpunt van de overheid. Op basis van de meldingen kan de Economische Inspectie een onderzoek instellen en indien nodig optreden.