Door de hoge stroomprijs staan investeringen bij ArcelorMittal in Gent op de helling, geeft Geert Van Poelvoorde, de CEO van ArcelorMittal Europa, aan. Premier Alexander De Croo (Open Vld) hoopt dat te counteren met de verlenging van de kerncentrales. Maar die verlenging valt duur uit.
- Om de argumenten van Van Poelvoorde en ArcelorMittal wat te counteren, schermde premier De Croo in de Kamer al met de “nucleaire capaciteit die we nu open houden”. De vraag is dus of via het openhouden van Doel 4 en Tihange 3 er een lagere stroomprijs voor de industrie kan aangeboden worden.
- Tegelijk lekken nu meer details over de potentiële kostprijs van de deal die Vivaldi sloot met Engie, de Franse eigenaar van de kerncentrales. Na twee jaar onderhandelen rondden premier De Croo en zijn minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) eind ‘23 die deal af. “Dit gaat de belastingbetaler niets kosten”, zo stelde die laatste in De Zevende Dag.
- Die stelling lijkt moeilijk hard te maken, volgens de berekeningen die zakenbank Lazard uitgevoerd heeft in opdracht van de federale regering en die Het Laatste Nieuws kon inkijken.
- Daarbij eiste en kreeg Engie namelijk een gegarandeerde prijs voor hun productie. En die garantieprijs ligt op 81 euro per MWh. Met de huidige prijzen, die lager liggen dan die garantieprijs, op 64 euro per MWh, moet de Belgische staat de extra kosten dichtfietsen. Dat kost dan, nogmaals aan huidige prijzen, liefst 146 miljoen euro per jaar, of 1,5 miljard op tien jaar. De Belgische overheid is wel 50 procent eigenaar van de centrales geworden door de deal.
- Bij Van der Straeten draaien ze de redenering nu om: dit is “het bewijs dat kernenergie wel degelijk niet zo goedkoop is als sommigen beweren.” En er is ook nog het argument van energie-onafhankelijkheid: “Door deze deal hebben we onze energievoorziening meer in eigen handen. Dat hadden we hiervoor niet.”