De uitslag van de eerste ronde van de voorzittersverkiezingen van Open Vld zijn bekend. Zoals verwacht wist geen enkele kandidaat een meerderheid te halen. Daarom volgt er een tweede ronde, waarin Eva De Bleeker (Open Vld) en Vincent Verbeecke (Open Vld) het tegen elkaar zullen opnemen. Ook dat werd al eerder voorspeld.
In het nieuws: Eva De Bleeker en Vincent Verbeecke zijn de twee kandidaten met de meeste stemmen achter hun naam.
- Na het ontslag van voorzitter Tom Ongena (Open Vld) kunnen Open Vld-leden digitaal stemmen in de voorzittersverkiezingen. De eerste stemronde liep afgelopen week, van 12 tot 17 augustus. Uit de uitslag komen twee duidelijke winnaars naar voren: voormalig staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker kreeg 26,26 procent van de stemmen, Vincent Verbeecke 21,49 procent.
- Een poll op X van het Liberaal Vlaams Verbond wordt dus waarheid: die voorspelde een spannende race tussen De Bleeker en Verbeecke. De twee kregen ook de meeste aandacht in de pers. De Bleeker is het bekendst, mede door de ophef die ontstond na haar gedwongen vertrek als staatssecretaris. Verbeecke van zijn kant kreeg dan weer openlijke steun van de voorzitters van enkele liberale organisaties.
- De twee probeerden zich in de kiescampagne af te zetten van de huidige partijtop. Open Vld moet vernieuwen, nemen beiden zich voor. Toch willen ze nu vooral vooruit kijken en de verschillen tussen elkaar benadrukken.
- De Bleeker was eerder schepen in Hoeilaart en voelt zich daarom meer betrokken bij de bredere basis van de partij. “Ik denk dat de mensen wel appreciëren dat ik echt uit die basis kom. Ik heb me helemaal opgewerkt in de partij”, zegt ze daarover aan VRT NWS. “De basis mist echt die connectie met het nationale niveau en dat wil ik terugbrengen”.
- Verbeecke mag dan geen nationale bekendheid genieten, dat ziet hij juist als zijn sterkte: “Ik ben een nieuw gezicht, dat de blik op de toekomst zal en kan richten”.
- De twee kandidaat-voorzitters zullen nu de degens kruisen in de tweede stemronde, die maandag 19 augustus begint. Op 24 augustus wordt dan de uitslag bekend gemaakt en kennen we de nieuwe voorzitter.
De details: Waar staan De Bleeker en Verbeecke voor?
- De Bleeker lanceerde het plan ‘Terug naar de basis‘. Met dat actieplan wil ze er naar eigen zeggen voor zorgen dat er meer geluisterd wordt naar wat er in de Dorpstraat gebeurt. De basis moet ook meer steun krijgen van de partijtop, haalt ze aan.
- Verbeecke trekt resoluut de kaart van nieuwe ideeën, zoals een cumulverbod. Hij pleitte voor een “cultuuromslag” waarbij de partij door hem werd voorgesteld als een vis die rot aan de kop, de top dus.
- Tegelijk krijgt Verbeecke ook het verwijt dat hij juist veel steun krijgt van de huidige top. Mensen als Alexander De Croo (Open Vld) of Gwendolyn Rutten (Open Vld) hebben nergens openlijk hun voorkeur uitgesproken, maar ze zijn wel meer pro-Verbeecke dan pro-De Bleeker. Verbeecke was tot voor kort woordvoerder van Rutten. In de kiescampagne viel hij haar beslissing om ontslag te nemen uit de Vlaamse regering aan, maar het etiket van ‘establishment‘ raakt Verbeecke moeilijk kwijt.
The best of the rest
Ook genoteerd: Waar strandde de rest van de voorzitterskandidaten?
- Twee anderen deden het ook bijzonder goed. Maurits Vande Reyde (Open Vld), die met het radicale voorstel kwam om gedoogsteun te geven aan de te vormen regering, wist uiteindelijk 19,34 procent van de stemmen te verzamelen. En ook Frédéric De Gucht (Open Vld) eindigde met 18,43 procent op een sterke vierde plek.
- Daarna ontstaat er duidelijk een gat in de uitslagen met de onbekendere kandidaten. Onderneemster Tineke Van hooland (Open Vld) haalde 8,14 procent, lokaal politicus Bert Schelfhout (Open Vld) 4,11 procent. Maxime Natus kon 1,26 procent van de stemmende leden overtuigen. En Stefaan Nuyten, die in 2020 al eens probeerde voorzitter te worden, blijkt hekkensluiter. Maar 0,97 procent van de stemmende Open Vld’ers koos voor Nuyten.
- Ongeveer 8.500 leden brachten hun stem uit, dat is zo’n 20 procent van de partijleden. Het wordt nu uitkijken of een van de afvallers zich achter Verbeecke of De Bleeker schaart. Dat kan de weegschaal doen overhellen in het voordeel van een van de twee.