Open Vld over btw-verlaging op zeep: ‘Stop de uitgavendrift in het parlement’

De Kamerfractie van de Vlaamse liberalen haalt uit naar de ‘dure initiatieven die in het parlement voorgesteld worden en het begrotingstekort nog verder doen oplopen’.

Waarover gaat het? Open Vld ziet met lede ogen aan hoe een aantal ‘linkse cadeaus’ goedkeuring krijgen, hoewel ze handenvol geld kosten. ‘Een voorbeeld daarvan is het voorstel om de BTW te verlagen voor zeep. Deze maatregel, die 124 miljoen kost, werd gisteren goedgekeurd in de commissie Financiën en geldt voor alle zeepproducten van Dash en Dreft tot luxehandzeep van Chanel N°5’, zegt Kamerlid Christian Leysen.

De details? De liberalen lijstten een reeks maatregelen op die in de Kamer voorliggen. Zo is er de uitbreiding van de pro-Deoregeling (278 miljoen euro), het optrekken van de pensioenen van de veiligheidsdiensten (226 miljoen euro), het optrekken van de pensioenen van de mijnwerkers (199 miljoen), de btw-verlaging op hoorapparaten (98 miljoen euro) en de uitbreiding van het sociaal tarief op elektriciteit (66,5 miljoen euro).

Samen met de btw-verlaging op zeep loopt het kostenplaatje op tot bijna 1 miljard euro. Geld dat er niet is, verwijst de partij naar de bloedrode prognoses van de Nationale Bank. ‘Het is uitverkoop in de linkse winkel. Men deelt er aan de lopende band cadeaus uit waarvan de factuur later wel zal opgestuurd worden. Maar de mensen zijn niet naïef. Ze weten dat de rekening uiteindelijk in de bus zal vallen van de mensen die werken en die ondernemen’, zegt fractieleider Vincent Van Quickenborne.

Opvallend? Er kan nog een extra sneer aan het adres van Vlaams Belang vanaf. ‘Sinds het Vlaams Belang opnieuw verkozen is in dit parlement lopen ze steevast aan het handje van de Franstalige communisten’, zegt de burgemeester van Kortrijk.

De essentie? Kamerlid Leysen dient een voorstel in waarbij het Kamerreglement wordt aangepast. Hij wil dat het mogelijk wordt om bij elk wetsvoorstel het Rekenhof in te schakelen om de kost ervan te berekenen. ‘En dit soort zotternijen stopt’, besluit Van Quickenborne, wijzend naar de doos Dash in het filmpje.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20