Open Vld maakt bocht over praktijktesten tegen discriminatie

Hoewel de Vlaamse liberalen jarenlang zeer sceptisch waren over systemen als praktijktesten en ‘mystery calls’ om racisme en discriminatie aan de oppervlakte te brengen, kan het nu blijkbaar toch.

  • Het was eigenlijk een primeur voor Alexander De Croo (Open Vld), die deze week, als reactie op het protest over racisme in de VS, maar ook in België, een opvallend opiniestuk schreef in Knack, maar ook in ‘De Afspraak’ ging zitten, en daar aankondigde dat zijn partij wel voor praktijktesten is.
  • Maar opnieuw in ‘De Afspraak’, maar dan wel ‘Op Vrijdag’, bevestigt Egbert Lachaert (Open Vld), de nieuwe voorzitter, dat zijn partij zeker voorlopig geen rechtsere koers gaat varen op vlak van samenlevingsissues. ‘Er zijn in bepaalde sectoren vaststellingen, op basis van big data, dat er iets niet klopt. Dan is het voor mij bespreekbaar dat we met praktijktesten zouden gaan werken. Tot hiertoe hebben we die niet’, zo zegt Lachaert.
  • ‘Het enige wat ik niet wil, is ook op de mensen gaan schieten die te goeder trouw zijn. Het is toch een vrij repressieve techniek, die anonieme telefoontjes. Maar als er heel duidelijk een vermoeden van discriminatie is, als het statistisch niet klopt, dan moet je dat wel kunnen doen, op de arbeidsmarkt en de huurmarkt.’
  • Bij sp.a reageert Hannelore Goeman, fractieleider in het Vlaams Parlement: ‘Voortschrijdend inzicht! We gaan de strijd tegen racisme en discriminatie niet winnen zonder de juiste wapens.’
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20