Een allerlaatste peiling van Ipsos in opdracht van DPG Media geeft duidelijk weer hoe diep zowel Open Vld als Groen zijn weggezakt. Vooral Groen komt akelig dichtbij de grens van de kiesdrempel. Maar als we de gepeilde percentages omzetten in zetels voor het Vlaams Parlement, valt er wel nog iets te halen voor beiden.
In het nieuws: De Ipsos-peiling, afgenomen bij 2.000 Vlamingen op 3 en 4 juni, toont nog meer stemmenverlies voor Open Vld en Groen.
- Open Vld wordt door de peiling op 7 procent gezet, Groen op 6,1 procent. Dat is beduidend slechter dan wat RTL peilde aan het begin van de week. Daar kreeg Open Vld 9,2 procent achter zich en Groen 6,9 procent.
- De foutenmarge bedraagt 2,2 procent. Met andere woorden: er is telkens een onder- en een bovengrens. Het resultaat van Open Vld wordt volgens deze peiling dus tussen 8,1 en 5,9 procent geschat. En het verwachte resultaat voor Groen ligt dan tussen 5,1 en 7,2 procent.
- Beide partijen halen straks dus vermoedelijk minder dan die symbolische grens van 10 procent. Onder die grens zou het volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) “aan anderen” zijn om initiatief te tonen bij het vormen van een regering.
- Wat ook opvalt: als de ondergrens waarheid zou worden voor Groen, dan komt de kiesdrempel in zicht. Als de partij onder de 5 procent haalt in een bepaalde kieskring, krijgt het geen zetel.
- Omdat dit een Vlaamse peiling is, is het lastig conclusies trekken voor het federale parlement. Maar voor het Vlaams Parlement is het mogelijk om de gepeilde percentages om te zetten naar zetels, via de methode-D’Hondt. Als we geen rekening houden met die ondergrens, maar uitgaan van de effectieve percentages, is de schade alsnog groot.
- Open Vld zou met deze uitslag 7 zetels halen. Per kieskring zijn dat er 2 in Antwerpen en 2 in Oost-Vlaanderen, en telkens 1 in West-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant. 7 zetels betekent een halvering van de huidige 14 zetels in het Vlaams Parlement.
- Groen zou dan slechts 6 zetels kunnen bemachtigen. 2 in Antwerpen en telkens 1 zetel in de andere provincies. Nu heeft de partij 14 zetels in het Vlaams Parlement, wat dus een verlies van meer dan de helft van de zetels zou betekenen. Maar opnieuw: gelet op de ondergrens en de kiesdrempel zou Groen ook een pak minder zetels kunnen halen.
Vlaams Belang blijft de grootste
Ook genoteerd: Vlaams Belang lijkt niet meer in te halen door N-VA.
- Vlaams Belang moet in de allerlaatste peiling wel wat procentpunten thuisgeven. Werd de partij door RTL nog op 27,2 procent gezet, dan geeft DPG de partij nu 25,8 procent. Ook hier is er een foutenmarge, het gepeilde percentage ligt tussen 23,9 en 27,7 procent.
- Wat er af gaat bij Vlaams Belang, komt er weer bij voor N-VA. Die partij wordt nu op 21,0 procent gezet, in vergelijking met 19,6 procent die de partij van Bart De Wever haalde in de RTL-peiling. De ondergrens duikt ook in deze peiling onder de 20 procent, met 19,2 procent. De bovengrens ligt dan weer op 22,8 procent.
- Als deze peiling zo vlak voor de verkiezingen bewaarheid wordt, dan wil dat dus zeggen dat het voor N-VA onmogelijk is om Vlaams Belang nog bij te benen of in te halen. Ook andere peilingen gaven eenzelfde beeld.
- Als derde partij volgt Vooruit, met 15,6 procent. Daarmee zouden de socialisten het aanzienlijk beter doen dan wat de RTL-peiling aangaf, met 13 procent. De ondergrens zou hier liggen op 14 procent. Afgaande van de DPG-peiling, zou Vooruit dus zonder problemen het eerdere peilingsresultaat moeten kunnen overstijgen.
- Cd&v zou dan op 12,3 procent uitkomen. Daarmee wordt de kloof tussen Vooruit en cd&v weer wat groter, nadat RTL cd&v ook op 12 procent zette. De strijd om de derde grootste partij te worden, lijkt dus te zullen uitdraaien in het voordeel van Vooruit.
- PVDA tenslotte haalt met 10,2 procent een beduidend beter peilingsresultaat dan eerder deze week. Dat was toen nog 9,3 procent. De vraag die voor uiterst links dus op tafel ligt: eindigt PVDA net boven of net onder die 10 procent-grens?