Open brief aan minister Clarinval: “Wordt het geen tijd dat freelancers de erkenning krijgen die ze verdienen?”

Open brief aan minister Clarinval: “Wordt het geen tijd dat freelancers de erkenning krijgen die ze verdienen?”
David Clarinval, minister van Werk – (Photo by ERIC LALMAND/BELGA MAG/AFP via Getty Images)

In het nieuwe regeerakkoord worden freelancers schromelijk over het hoofd gezien. Die groep speelt nochtans een cruciale rol in digitaliserings- en innovatietrajecten van Belgische bedrijven en zou een versneller kunnen zijn in de ambitie van de Arizona-regering om de werkzaamheidsgraad naar tachtig procent op te tillen. Dat schrijft Malik Azzouzi, General Manager Malt Belgium, in open brief aan David Clarinval, federaal minister van Werk en Economie. Hij vraagt daarin om alle drempels weg te nemen, zodat bedrijven ten volle kunnen genieten van de expertise van freelancers.

Geachte minister Clarinval,

Proficiat met uw nieuwe opdracht. Na zeven maanden van onzekerheid – de slaagkansen van de onderhandelingen leken van buitenaf aan een zijden draadje te hangen – kunt u als federaal vicepremier en minister van Werk, Economie en Landbouw aan de slag.

U bent vast opgelucht dat u er eindelijk aan kan beginnen. Niemand die dat gevoel van opluchting beter begrijpt dan de groeiende groep freelancers in België. Geen idee of u er al op deze manier over hebt nagedacht, maar eigenlijk startte u een maand geleden aan uw freelance-opdracht voor de NV België.

De gelijkenissen tussen freelancers en beroepspolitici zoals u zijn treffend. Freelancers engageren zich net als u voor tijdelijke en soms op het eerste gezicht onmogelijke opdrachten. Ze worden net als u aan het einde van een project afgerekend op hun verwezenlijkingen. En net als u leven ze voor een groot deel in onzekerheid. Want wat wordt het volgende project waar ze zich in vastbijten?

Er zijn ook duidelijke verschillen. Freelancers hoeven geen verantwoording af te leggen aan het volk, bovendien duren de onderhandelingen aan de vooravond van een opdracht nét iets minder lang. Aan de andere kant: ze hebben – in tegenstelling tot politici – geen partij waar ze op terug kunnen vallen als die droomopdracht plots toch niet doorgaat. Bovendien heb je als politicus in België een duidelijk statuut. Als freelancer niet.

Net zoals we dringend ministers zoals u nodig hebben om dit land te leiden, hebben we talent nodig om de ambities van uw regering waar te maken. Mensen met engagement en expertise die innovatietrajecten, digitale transformaties en de vernieuwing van IT-infrastructuren binnen bedrijven verwezenlijken. Zo kunnen we aanknopen met economische groei.

Het probleem? In economisch onzekere tijden overwegen bedrijven net te besparen op talent. Freelancers zijn een oplossing voor die uitdaging. Ik vergelijk een gezonde poule aan freelancers graag met de cloud om mijn punt te maken. Zo’n 10 à 15 jaar geleden zagen bedrijven de Cloud vooral als een IT-oplossing voor specifieke projecten. Fast forward naar vandaag: cloudoplossingen zoals Microsoft Azure of Google Workspace zijn niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven, geen enkel bedrijf kan nog zonder opereren. Freelancers bieden een gelijkaardig voordeel. Ze geven bedrijven de mogelijkheid om experts in hun sector tijdelijk in te zetten waar ze dat het meest nodig hebben.

Wordt het geen tijd dat freelancers de erkenning krijgen die ze verdienen? Zouden we het voor bedrijven niet makkelijker moeten maken om een beroep te doen op getalenteerde freelancers? Met de gelijkschakeling van de pensioenen voor zelfstandigen en werknemers bewees u dat u de leefwereld van freelancers begrijpt. Als federaal minister van Werk en Economie kunt u de noden van de samenleving, de begroting en die van freelancers nog beter op elkaar afstemmen.

Veel succes met uw opdracht​ en altijd bereid om mijn ideeën met u te delen​,
Malik Azzouzi, General Manager Malt Belgium

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00