Oliekartel OPEC en bondgenoten komen dit weekend samen in Wenen om mogelijk een nieuwe productieverlaging te bespreken. Het zou net als eerder dit jaar gaan om een vermindering van een miljoen vaten per dag, vertellen verschillende bronnen aan internationale media.
OPEC+ zou nieuwe productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag overwegen

Waarom is dit belangrijk?
OPEC+, het oliekartel en zijn bondgenoten, heeft een enorme invloed op de oliemarkt en daardoor ook op de wereldwijde economie. Die laatste bevindt zich nu echter in een zeer fragiele staat. Als de prijs van olie stijgt, al dan niet door een productieverlaging van het kartel, wordt het moeilijker om de hardnekkige inflatie te bestrijden, waardoor de economische vooruitzichten langer somber zouden kunnen blijven.In het nieuws: OPEC+ zou de wereldwijde productie voor de tweede keer dit jaar met zo’n 1 procent doen dalen, om te vermijden dat de olieprijzen te laag zouden zakken.
- De organisatie is verantwoordelijk voor bijna de helft van de wereldwijde olieproductie. Elke beslissing die OPEC+ neemt, heeft een grote invloed op de wereldwijde olieprijs.
- Het oliekartel heeft eerder dit jaar al een productieverlaging van ruim een miljoen vaten ingevoerd, bovenop een verlaging van 500.000 vaten door Rusland. Die volgden op een beslissing eind vorig jaar om nog eens twee miljoen vaten per dag minder te produceren.
- Als zondag wordt besloten om de productie nog eens te verlagen met een miljoen, betekent dat in totaal een productieknip van 4,6 miljoen vaten sinds vorig jaar, zo’n 4,5 procent van de wereldwijde voorraad.
- Het is echter nog koffiedik kijken wat besloten zal worden, aangezien de grote media ditmaal niet zijn uitgenodigd door het oliekartel. Journalisten zullen wel aanwezig zijn in Wenen, waar zij informatie zullen proberen verzamelen.
- Vandaag komt OPEC plus bondgenoten al voor de eerste keer samen om 11.00 uur. Op zondag zal dan een beslissing worden genomen. Die tweede vergadering zal morgen om 14.00 uur plaatsvinden.
Manipulatie van de prijzen?
Opvallend: De spanningen tussen OPEC+ en het Westen lopen steeds hoger op.
- In april beweerde Fatih Birol, hoofd van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), dat hogere olieprijzen als gevolg van productieverlagingen de wereldwijde economie verder zullen beschadigen. “De wereldeconomie bevindt zich in een zeer kwetsbare fase. Hogere olieprijzen en een opwaartse druk op de inflatie – dat is het laatste wat we willen”, zei die toen.
- Centrale banken rond de wereld proberen sinds vorig jaar om de hoge inflatie te bestrijden door hun rentes op te trekken. Hoewel dat een effect lijkt te hebben, zorgen hogere rentes voor een vertragende economie, omdat geld lenen duurder wordt.
- De prijs van energie is een van de drijvende krachten achter inflatie. Als olie, gas en andere energieproducten duurder worden, stijgt ook de geldontwaarding. Daardoor zullen centrale banken langer hoge rentes moeten aanhouden. In het ergste geval kan dat leiden tot het economische doemscenario van stagflatie: een stagnerende economie met een hoge inflatie
- Leden van het oliekartel beweren echter dat niet de hoge energieprijzen, maar de neiging van het Westen om massaal geld bij te drukken de voornaamste oorzaak van de inflatie is. Zij zeggen dat het Westen hen op die manier dwingt om de prijs van olie hoog te houden, omdat zij anders zelf economisch getroffen worden.