De opbrengsten van de staatsbons zijn eerder bescheiden: andere spaarproducten zijn lucratiever

Het Federaal Agentschap van de Schuld heeft de opbrengsten van de nieuwe staatsbons bekendgemaakt. Zoals verwacht, zullen die minder opbrengen dan de eenjarige staatsbon die overheid in september heeft uitgegeven.

Waarom is dit belangrijk?

De overheid brengt doorgaans vier keer per jaar (maart, juni, september en december)  staatsbons uit. Elk kwartaal bepaalt de overheidsinstelling de looptijd en de rente. In september werd de looptijd uitzonderlijk ingeperkt tot één jaar. De regering wilde zo de financiële instellingen onder druk zetten om de spaarrente te verhogen. In december worden er twee staatsbons met een langere looptijd uitgegeven.

In het nieuws: De nieuwe staatsbons hebben een looptijd van vijf en acht jaar. Die zullen respectievelijk 2,6 en 2,8 procent bruto opbrengen.

  • Je moet de fiscus een roerende voorheffing van 30 procent betalen op de kapitaalopbrengsten. De vijfjarige staatsbon zal daardoor netto 1,82 procent opbrengen. De achtjarige variant zal gepaard gaan met een nettorendement van 2,03 procent.
  • De nieuwe staatsbons zijn minder rendabel dan de eenjarige staatsbon die de overheid in september op de m
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer