Het Federaal Agentschap van de Schuld heeft de opbrengsten van de nieuwe staatsbons bekendgemaakt. Zoals verwacht, zullen die minder opbrengen dan de eenjarige staatsbon die overheid in september heeft uitgegeven.
De opbrengsten van de staatsbons zijn eerder bescheiden: andere spaarproducten zijn lucratiever

Waarom is dit belangrijk?
De overheid brengt doorgaans vier keer per jaar (maart, juni, september en december) staatsbons uit. Elk kwartaal bepaalt de overheidsinstelling de looptijd en de rente. In september werd de looptijd uitzonderlijk ingeperkt tot één jaar. De regering wilde zo de financiële instellingen onder druk zetten om de spaarrente te verhogen. In december worden er twee staatsbons met een langere looptijd uitgegeven.In het nieuws: De nieuwe staatsbons hebben een looptijd van vijf en acht jaar. Die zullen respectievelijk 2,6 en 2,8 procent bruto opbrengen.
- Je moet de fiscus een roerende voorheffing van 30 procent betalen op de kapitaalopbrengsten. De vijfjarige staatsbon zal daardoor netto 1,82 procent opbrengen. De achtjarige variant zal gepaard gaan met een nettorendement van 2,03 procent.
- De nieuwe staatsbons zijn minder rendabel dan de eenjarige staatsbon die de overheid in september op de markt heeft gebracht. Daar zijn twee redenen voor.
- Om te beginnen ligt de kortetermijnrente hoger dan de langetermijnrente. De Belgische eenjaarsrente schommelt vandaag rond 3,7 procent, terwijl de tienjaarsrente 3,2 procent bedraagt.
- Voorts heeft de regering de roerende voorheffing voor eenjarige staatsbons uitgegeven voor het einde van het jaar uitzonderlijk verlaagd naar 15 procent, met een hoger nettorendement als gevolg.
- Particuliere beleggers kunnen op de nieuwe staatsbons inschrijven vanaf 30 november tot en met 8 december, bij 14 banken en beurshuizen. De deadline voor inschrijvingen via het Grootboek loopt af op 7 december.
Lucratievere bancaire producten dan de staatsbons
Vergelijking: De opbrengsten van de nieuwe staatsbons liggen lager dan die van enkele bancaire producten.
- Volgens de vergelijkingstool van Spaargids.be zijn er maar liefst zeven vijfjarige termijnrekeningen met een hoger rendement dan de staatsbon met dezelfde looptijd.
- Saver+ van de nichespeler Izola Bank is de meest lucratieve forrmule binnen die categorie. Wie zijn geld voor vijf jaar vastklikt op die rekening ontvangt bruto 3,6 procent. Na betaling van de roerend voorheffing bedraagt het nettorendement 2,52 procent.
- Op acht jaar is maar één termijnrekening die de staatsbon klopt.
- Wie zijn geld voor acht jaar toevertrouwt aan CKV, krijgt een rente van 3,35 procent bruto, oftewel 2,345 procent netto.
Opgemerkt: Er zijn zelfs lucratievere spaarboekjes.
- Vijftien formules gaan gepaard met rente van minstens 2 procent.
- Een spaarrekening – Vision Max van Santander Consumer Bank – brengt zelfs al 3 procent op.
- Het aantal spaarboekjes met een rente van 3 procent of hoger stijgt vanaf volgende maand. ING verhoogt bijvoorbeeld op 1 december de rente op de formule Tempo Sparen tot 3 procent. Ook bij Argenta stijgt de rente op één van de spaarformules tot 3 procent. Beobank gaat nog een stapje verder en trekt de rente op de Step-Up-Spaarrekening op tot 3,1 procent.
- Opgelet: Bij veel van die spaarboekjes moet je rekening houden met spaarvoorwaarden. De rente op Vision Max daalt bijvoorbeeld tot 1,85 procent als je minder dan 125.000 euro of meer dan 200.000 euro spaart. Bij Tempo Sparen en de Step-Up-Spaarrekening word je dan weer geconfronteerd met maandelijkse spaarlimieten.