Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 15 AUG

Business 24/7

Zoeken
Goesting. Inspiratie. Wanderlust.
scrollTop top
31/07/2020 goodbye.be 5 min leestijd

Op safari door Europa: maak kennis met de ‘Big Five’

Bij het woord ‘safari’ denken we spontaan aan olifanten, leeuwen en ritjes met een jeep door de Afrikaanse savanne. Maar je hoeft helemaal niet naar een ander continent te reizen om op zoek te gaan naar wildlife, want ook Europa heeft haar ‘Big Five’. Ontdek waar je wolven, lynxen, Europese bizons, veelvraten en bruine beren kan spotten!

De ‘Big Five’ afvinken: het staat bij menig natuurliefhebber op de bucketlist. En dat kan je niet enkel in Afrika, maar ook op het Europese continent. De laatste jaren heeft een zorgvuldig uitgestippeld natuurbeleid ervoor gezorgd dat heel wat wilde dieren hun weg teruggevonden hebben naar de Europese bossen, wouden, bergen en vlaktes.

Reden genoeg om op ontdekking te gaan door de puurste delen van het continent én hopelijk onze eigen ‘Big Five’ vanop een veilige afstand te bewonderen. 

1. België en omstreken: de wolf

Big Five Europa - wolf

Om een wolf te spotten, hoef je helemaal niet ver te reizen: met wat geluk spot je er zelfs in België. Ons land lijkt steeds meer het wolvenkruispunt van Europa te gaan worden, met de Zuid-Europese en Oost-Europese populaties die hier samenkomen. Verder vind je vooral in Oost-Duitsland grote roedels.

2. De ardennen en Duitsland: de lynx

Big Five Europa - lynx

Na een eeuw afwezigheid is de lynx terug van weggeweest in onze eigen Ardennen, ideaal als je een reisje naar Wallonië ingepland hebt. In onder andere Vielsalm en de Voerstreek kan je een lynx spotten. Het leefgebied van de lynx strekt zich verder uit naar de Eifel en de Vogezen, dus ook in Duitsland kan je deze prachtige katachtige bewonderen.

3. Oost-Europa: de Europese bizon

Big Five Europa - bizon

De Europese bizon of wisent was bijna uitgestorven, maar dankzij fokprogramma’s is deze magnifieke diersoort weer aan de betere hand. De Europese bizon leeft, net als zijn Amerikaanse neef, in een uitgebreid gebied. Ben je in Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Rusland, Litouwen, Slowakije, Duitsland of Roemenië, maak je redelijk veel kans om het dier in het wild te zien. 

4. Arctische gebieden: de veelvraat

Big Five Europa - veelvraat

Wil je de veelvraat spotten, dan trek je dan weer best naar het noorden. Noorwegen, Zweden, Finland, maar ook Estland en Rusland behoren tot het leefgebied van deze forse marterachtige. 

5. De bergen in: de bruine beer

Big Five Europa - beer

Ook om wilde beren te zien, hoef je niet naar de andere kant van de wereld te reizen. Al zal je er wel wat voor moeten over hebben: de bruine beer leeft in afgelegen berggebieden in Scandinavië en Oost-Europa, vooral dan in Roemenië. 

Tip: herken de dieren dankzij jouw verrekijker

Uiteraard is het aangewezen om altijd de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen als je de wildernis intrekt. Een van de beste én veiligste maatregelen voor zowel jezelf als het wildlife, is het bewaren van de nodige afstand. Om ook van op een veilige afstand van de wilde dieren te genieten, neem je best een verrekijker mee. En dan is Swarovski Optik een goede metgezel. 

Op safari in Europa: op zoek naar de Big Five

Bovendien is het niet altijd even eenvoudig om te weten welk dier je voor je hebt. Zeker voor een ongetraind oog kan een hulpmiddel dan wel handig zijn. De Digital Guide-monokijker van Swarovski Optik helpt je daarbij een handje. Het toestel maakt verbinding met een specifieke smartphone-app en herkent zoogdieren en vogels die je met de Digital Guide bekijkt en geeft handige informatie over het dier dat je spot. Bovendien kan je met het toestel foto’s nemen en zelfs live streamen. Hierdoor ben je helemaal klaar voor jouw safari-avontuur in Europa!

Source: Goodbye


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks