Zowel in Oostenrijk als in Denemarken kijken de respectieve regeringen of in probleembuurten werk kan worden gemaakt van een avondklok voor jonge migranten.
In Oostenrijk komt het idee van vice-kanselier Heinz-Christian Strache. Hij stelt ook voor dat de staat de zorg voor vluchtelingen van de ngo’s overneemt. De kersverse rechtse regering in Oostenrijk wil duidelijk werk maken van een verstrenging van de asielwetten. In het televisieprogramma “Wien heute” zei de vice-premier dat moest worden bekeken of de vluchtelingen in leegstaande kazernes kunnen worden ondergebracht. Daarbij zou dan ook een avondklok worden ingesteld. Zolang er een open asielprocedure is, moeten vluchtelingen zich op een zeker uur bij de kazerne melden, zei Strache (rechts op onderstaande foto naast kanselier Sebastian Kurz).
[media-credit name=”AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]
Strengere asielprocedure
Midden december hadden beide regeringspartijen ÖVP en FPÖ een verstrenging van de huidige asielprocedure voorgesteld. Vluchtelingen moeten voortaan bij aankomst hun cash geld en hun mobiele telefoon aan de overheid overmaken. Op die manier zou de route die ze namen om Oostenrijk te bereiken kunnen worden getraceerd. Verder zouden vluchtelingen enkel nog niet-financiële hulp krijgen. Ook zouden hun kinderen in speciale voor hen opgerichte scholen worden onderwezen. Verder kan het medisch geheim makkelijker worden opgeheven wanneer het een asielzoeker betreft.
Politici in andere EU-landen hebben zich de voorbij weken bezorgd uitgelaten over de ruk naar rechts in Oostenrijk. Sommige vragen Europese ministers om geen contact te zoeken met afgevaardigden van de FPÖ. Maar EU-commissaris Juncker heeft al gezegd dat hij de nieuwe regering in Wenen zal beoordelen op haar handelingen. Midden dit jaar wordt Oostenrijk trouwens roterend voorzitter van de EU.
Denemarken: vrees voor parallelle samenlevingen
In Denemarken is ook de populistische, uiterst-rechtse Deense Volkspartij (Dansk Folkeparti) voorstander van een avondklok. Deze partij steunt de regeringscoalitie, maar maakt er geen deel van uit.
De DF is erg begaan met de asielpolitiek van de regering. Vorig jaar stelde ze voor de politie de mogelijkheid te geven huisarrest op te leggen aan minderjarige asielzoekers die zich hebben misdragen. Aanleiding waren berichten dat asielzoekers tussen veertien en zeventien jaar uit een opvangcentrum Tullebolle zich hadden schuldig gemaakt aan seksueel geweld tegenover vrouwelijke bezoekers. Dat zou gebeurd zijn tijdens het muziekfestival Langeland op het eiland Funen.
Uitgeprocedeerde asielzoekers op onbewoond eiland samenbrengen
In december kwam diezelfde DF al met een plan waaronder uitgeprocedeerde asielzoekers zouden worden verbannen naar een of meer van de 300 onbewoonde eilanden voor de Deense kust. Op dit ogenblik zijn er een kleine 1.000 uitgeprocedeerden die in Denemarken op hun deportatie wachten. De Deense minister van Immigratie Inger Stojberg (foto onder) zei bereid te zijn dat plan te bekijken. Volgens haar is het plan interessant, maar daarom niet onmiddellijk uitvoerbaar. [media-credit name=”LINDA KASTRUP / SCANPIX DENMARK / AFP” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit] Volgens de DF zouden kinderen tot 18 jaar die in migrantenwijken wonen zich na 8 uur ’s avonds niet meer op straat moeten begeven. Niet enkel voor hun eigen veiligheid maar ook om te vermijden dar ze zelf in criminele activiteiten betrokken raken.
De Deense premier Lars Løkke Rasmussen (foto onder) had eerder al gezegd dat hij iets wil doen aan de problematiek van de ghetto’s in het land. Zo zouden oude appartementsblokken worden neergehaald en migranten naar andere buurten worden verhuisd.
In september had Rasmussen al gewaarschuwd voor het ontstaan van parallelle maatschappijen en de opkomst van potentiële nog-go zones in Denemarken.
[media-credit name=”© The Council of Europe” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]