De haven van Oostende zal tegen 2025 een nieuwe waterstoffabriek bouwen. Die zal op termijn een CO2-reductie van 500.000 tot 1 miljoen ton per jaar opleveren.
Het project Hyport Oostende zegt daarmee ‘een belangrijke bijdrage te zullen leveren om de Belgische en Europese klimaatdoelstellingen te halen.’
Jaarlijks wil de fabriek op het havengebied Plassendale 1, die goed zal zijn voor een dertigtal jobs, 50.000 ton groene waterstof produceren. Het gaat om een project van de Haven Oostende, baggeraar DEME en de investeringsmaatschappij PMV. Met de investering zijn enkele honderden miljoenen euro’s gemoeid.
Wat is groene waterstof?
Als de energiebron waterstof (H2) via elektrolyse met elektriciteit geproduceerd wordt, komt hierbij geen CO2 vrij. Maar de ontstane waterstof is pas echt groen te noemen als de gebruikte elektriciteit ook ecologisch is opgewekt. Daarvoor wordt gerekend op de stroom van de windparken op zee.
Is die windenergie niet nodig als rechtstreekse bron voor de Belgische gezinnen en bedrijven?
De initiatiefnemers wijzen erop dat de pieken in productie zelden samenvallen met de verbruikerspieken. ‘Dus daar ligt een opportuniteit om de discontinuïteit tussen productie en verbruik op te vangen.’
Dat kan op twee manieren: het groene energieoverschot via waterstof als energiedrager tijdelijk opslaan, of als alternatieve grondstof aanwenden voor de omschakeling van de industrie weg van fossiele grondstoffen.
Hoeveel windenergie zal er beschikbaar zijn?
Eind 2020 staan er 399 windturbines te draaien voor onze kust. Samen goed voor een geïnstalleerd vermogen van 2,26 gigawatt. In het nieuwe ruimtelijk plan voor de zee zijn nog eens een paar honderd windturbines voorzien, goed voor zo’n extra 1,75 gigawatt. Dat betekent dat er in totaal 4 gigawatt groene elektrische stroom beschikbaar zal zijn, wat voldoende is om de helft van de Belgische huishoudens van stroom te voorzien.
Wat is de timing van Hyport?
De initiatiefnemers mikken op een gefaseerde uitrol. Tegen eind dit jaar moet het ontwikkelingsplan voor de fabriek klaar zijn, op basis van verder onderzoek naar de haalbaarheid. Daarna wordt een kleiner demonstratieproject uitgewerkt, gevolgd door een groter in 2022. De eindmeet is voorzien in 2025, wanneer in principe ook de nieuwe offshore windmolens draaien, met ‘een commercieel groene waterstoffabriek.’
Hoe uitzonderlijk is het project?
Het is de eerste groene waterstoffabriek van dit formaat in de Benelux. ‘Er zijn enkele kleinschalige groene waterstoffabrieken in Duitsland, maar dit wordt de eerste van deze schaal in de Benelux’, zegt havenbaas Dirk Declerck.