Ook Zwitserland wil zijn gevangenen graag exporteren

Bijna vijf jaar nadat België als eerste Europese land besloot een aantal gevangenen buiten de eigen landsgrenzen te laten opsluiten, bekijkt nu ook Zwitserland die mogelijkheid. Volgens het hoofd van het Zwitserse gevangeniswezen zitten de penitentiaire instellingen van het land immers overvol.

Recent verklaarde Thomas Freytag, de topambtenaar verantwoordelijk voor de Zwitserse penitentiaire instellingen, dat de Zwitserse gevangenissen hun maximumcapaciteit bereikt hadden. Daarop besloot het Zwitserse ministerie van justitie te onderzoeken of er mogelijkheden bestaan om Zwitserse gevangenen in bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland te laten opsluiten.

Hoe dat praktisch in zijn werk moet gaan, wordt momenteel nog bekeken.

Zwitserland telt 110 gevangenissen met in totaal 7.048 plaatsen. Twee jaar geleden waren er echter 7.072 gedetineerden. Vooral in de Franstalige westelijke kantons van Zwitserland is het probleem van de overbevolking in de gevangenissen nijpend.

Met 87 gevangenen per 100.000 inwoners zitten er in Zwitserland meer mensen gevangen dan in Duitsland (78 per 100.000), maar minder dan in Frankrijk (107 per 100.000). Het is niet duidelijk of Frankrijk en Duitsland bereid zouden zijn Zwitserse gevangenen op te nemen. Frankrijk kampt zelf ook met een overbevolkingsprobleem in zijn gevangenissen.

België gaf het voorbeeld

België was vijf jaar geleden het eerste Europese land dat een deel van zijn gevangenen in het buitenland onderbracht. Sindsdien huurt de Belgische staat een gevangenis in het Nederlandse Tilburg, waar maximaal 650 Belgische gevangenen kunnen worden onderbrengen.

Volgend jaar zou de huur van die Nederlandse gevangenis stopgezet worden, aangezien de overbevolking in de Belgische instellingen begint af te nemen. Vorig jaar waren er in België 11 procent meer gevangenen dan beschikbare plaatsen in de gevangenissen.

In december raakte tevens bekend dat ook Noorwegen aan Denemarken heeft gevraagd Noorse gevangenen op te nemen. Noorwegen zoekt dringend cellen voor 1.200 gevangen waarvoor het in eigen land geen plaats meer heeft.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.