Key takeaways
- Goldman Sachs heeft zijn voorspelling van een Amerikaanse recessie verhoogd naar 45 procent.
- Er wordt verwacht dat krappere financiële voorwaarden en grotere beleidsonzekerheid de kapitaaluitgaven zullen temperen.
- Er wordt een potentiële stagflatoire omgeving voorspeld, gekenmerkt door stijgende prijzen en vertragende groei.
Goldman Sachs heeft zijn voorspelling van een recessie in de VS binnen het komende jaar verhoogd naar 45 procent. Deze aanpassing volgt op soortgelijke stappen van andere grote investeringsbanken, gedreven door de toenemende bezorgdheid over de impact van het handelsbeleid van president Trump.
Het besluit om de kans op een recessie te verhogen ten opzichte van eerdere schattingen van 35 procent en 20 procent komt voort uit de verkrappende financiële omstandigheden en de toegenomen beleidsonzekerheid. Analisten van Goldman Sachs denken dat deze factoren de kapitaaluitgaven aanzienlijk zullen temperen. Ze merken ook op dat de onderliggende economische fundamenten zwakker zijn dan in voorgaande jaren.
Overige investeringsbanken uiten ook bezorgdheid over recessie
JPMorgan, een andere vooraanstaande investeringsbank, gaat nog verder en voorspelt een kans van 60 procent op zowel een Amerikaanse als een wereldwijde recessie. Hun analyse suggereert dat de Amerikaanse economie in de tweede helft van 2025 in een recessie terecht zal komen als de gevolgen van de invoerrechten merkbaar worden. De Amerikaanse hoofdeconoom van JPMorgan verwacht een krimp in twee kwartalen, waarbij het bbp in het derde kwartaal met 1 procent krimpt en in het vierde met 0,5 procent.
De potentiële recessie en de gevolgen ervan
De potentiële recessie zou een stagflatoire omgeving kunnen inluiden, gekenmerkt door stijgende prijzen en een vertragende groei. Dit vormt een uitdaging voor de Federal Reserve, die streeft naar een evenwicht tussen maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit. De marktverwachtingen gaan momenteel uit van vier renteverlagingen door de Fed naarmate de bezorgdheid over het toekomstige traject van de Amerikaanse economie toeneemt.
Marktreactie en beleidsdilemma’s
De econoom van JPMorgan suggereert dat, hoewel een stagflatoir scenario een dilemma zou vormen voor beleidsmakers, uiteindelijk een aanzienlijke zwakte op de arbeidsmarkt en een tragere loongroei de Fed zouden kunnen geruststellen dat de inflatiedruk niet uit de hand loopt.
De invoerrechten van president Trump hebben de bezorgdheid over hun mogelijke economische impact aangewakkerd en bijgedragen tot een scherpe daling van de aandelenmarkt. Deze recente daling, de ergste sinds de wereldwijde pandemie in maart 2020, weerspiegelt de toenemende vrees dat de vertraging die door de tarieven wordt veroorzaakt, blijvende gevolgen voor de economie kan hebben.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!