Ook Britse Royal Opera House stopt sponsoring door vervuilende industrieën

Ook Britse Royal Opera House stopt sponsoring door vervuilende industrieën
Een optreden van het Royal Ballet in het Royal Opera House in Londen. -Robbie Jack/Corbis/Corbis via Getty Images

In het Verenigd Koninkrijk heeft nu ook het Royal Opera House zijn banden met het olieconcern British Petroleum (BP) verbroken. De beslissing volgt op protesten van een aantal milieugroepen over de financiering van diverse kunstinstellingen door de onderneming. Het Royal Opera House is daarmee, na onder meer de National Portrait Gallery en de Royal Shakespeare Company, een volgende Britse culturele instelling die het bedrijf de rug toekeert.

Waarom is dit belangrijk?

Culturele instellingen worden in het Verenigd Koninkrijk al geruime tijd onder druk gezet om hun commerciële samenwerking met vertegenwoordigers van vervuilende industrieën stop te zetten. Critici zijn immers van mening dat deze ondernemingen van de collaboratie gebruik willen maken om hun blazoen op te poetsen.

Gecontesteerde samenwerking: Na drieëndertig jaar is er een einde gekomen aan de commerciële samenwerking tussen British Petroleum en het Royal Opera House.

  • Het olieconcern was bij het Royal Opera House de sponsor van het project BP Big Screens, dat opera en ballet aan het publiek voorstelde aan Trafalgar Square in Londen en andere locaties over het hele grondgebied van het Verenigd Koninkrijk.
  • De milieugroep Culture Unstained, die al langer ijverde voor de stopzetting van de sponsoring, maakte gewag van een seismische verschuiving.
  • Woordvoerders van het Royal Opera House stelden dankbaar te zijn voor de steun die van het concern werd ontvangen.
    • Er werd aan toegevoegd dat in onderling overleg beslist werd om de samenwerking, die eind vorig jaar afliep, niet te verlengen.
    • Ook British Petroleum stelde met grote tevredenheid en trots terug te kijken op meer dan drie decennia samenwerking met de culturele instelling.
  • De waarde van de sponsoring door British Petroleum is nooit openbaar gemaakt. Maar Culture Unsustained heeft het daarbij over minder dan 0,5 procent van de totale jaarlijkse inkomsten van de instelling.
  • Het Royal Opera House verliest echter niet alleen de sponsoring van het olieconcern, maar ook een subsidie van 2,9 miljoen pond van de Arts Council England. Daardoor ontvangt de instelling nog een jaarlijkse steun van 22,3 miljoen pond.

British Museum en Science Museum steeds verder geïsoleerd: Eerder hebben ook al onder meer het British Film Institute, het National Theatre, de National Gallery en de Tate Galleries hun samenwerking met het olieconcern stopgezet.

  • Door de beslissing van het Royal Opera House komt er wellicht een grotere druk op het British Museum, dat in het Verenigd Koninkrijk nog een van de laatste grote kunstinstellingen is die van British Petroleum steun ontvangt.
    • Volgende maand loopt de huidige commerciële verbintenis tussen de twee partijen af, maar het museum heeft zich nog niet over een mogelijke verdere samenwerking uitgesproken. 
  • Ook het British Museum blijft momenteel nog vasthouden aan de commerciële steun van Shell en Adani, producenten van fossiele brandstoffen.
  • Op beide instellingen wordt eveneens al langer druk uitgeoefend om de samenwerking met vervuilende sponsors af te breken.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.