De Amerikaanse president Joe Biden wil de productie van offshore windenergie het komende decennium fors opschalen, maar ontwikkelaars beginnen te twijfelen of zijn ambities haalbaar zijn.
Zijn de Amerikaanse doelstellingen voor offshore windenergie haalbaar? Ontwikkelaars denken van niet

Waarom is dit belangrijk?
In augustus ondertekende de Amerikaanse president Joe Biden de Inflation Reduction Act, het grootste klimaatpakket in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Daardoor zullen honderden miljarden dollars worden vrijgemaakt voor de transitie naar hernieuwbare energie. Offshore windparken zijn een van de beoogde oplossingen. De Amerikaanse overheid wil de capaciteit daarvan tegen het einde van dit decennium maar liefst verdertigvoudigen.De essentie: producenten van windmolens geloven niet dat Bidens offshore-ambities haalbaar zijn, staat te lezen in de Financial Times.
- Biden wil het vermogen van offshore windenergie laten opvoeren van minder dan 1 gigawatt vandaag tot 30 gigawatt in 2030. Dat zou genoeg stroom zijn om 10 miljoen huishoudens te bevoorraden.
- Het eerste commerciële offshore-project in de VS gaat volgend jaar van start. De komende jaren moeten er nog tientallen volgen. Op die manier wil de regering-Biden het elektriciteitsnet koolstofarm maken op weg naar een netto-nuluitstoot.
- Producenten van windmolens zeggen echter tegenover de Financial Times dat dit doel onbereikbaar is; het verlenen van vergunningen verloopt te traag, leases zijn te duur, apparatuur is schaars en de stijgende inflatie gooit roet in het eten. Volgens hen moeten ook de milieubeoordelingen sneller worden uitgevoerd.
Opmerkelijk: Investeerders trekken zich terug.
- Ontwikkelaars zeggen dat de hoge prijzen het moeilijk maken om winst te maken, waardoor investeerders zich terugtrekken. Ze verwijzen bijvoorbeeld naar een veiling in februari waar een deel van de federale wateren voor de kust van New York en New Jersey werd geveild voor 4,4 miljard dollar, een prijs die het installeren van windmolenparken onrendabel maakt.
- Ook de beschikbaarheid van apparatuur zou een struikelblok zijn voor de industrie. De fabricagekost zou te hoog zijn opgelopen als gevolg van de wereldwijde inflatiedruk. Daarnaast zouden sommige staten erop aandringen om lokaal geproduceerde onderdelen en arbeid te gebruiken als voorwaarde voor het winnen van stroomverkoopcontracten.
- Verder verbiedt de Amerikaanse wet het gebruik van schepen die onder buitenlandse vlag varen om onderdelen tussen binnenlandse havens te vervoeren. Bovendien wordt momenteel in het Congres gedebatteerd over een wetsvoorstel dat enkel schepen die bemand zijn door Amerikaanse zeelieden zou toelaten windmolens te installeren.
- Toch blijft de regering-Biden optimistisch. “We gaan absoluut de doelen van deze regering bereiken voor 30 gigawatt offshore wind in 2030. We zijn ook klaar om veel verder te gaan”, zegt Amanda Lefton, directeur van het Amerikaanse Bureau of Ocean Energy Management tegenover de Financial Times. “We hebben onze processen aanzienlijk ontwikkeld en blijven dat doen”, luidt het.
(ddw)