Key takeaways
- De voorzitter van de ECB uitte haar bezorgdheid over de mogelijke gevolgen voor de economie van de EU van verschuivingen in het handelsbeleid van de VS.
- Het handhaven van “voldoende restrictieve” rentetarieven is niet langer nodig, wat duidt op een mogelijke verschuiving naar een neutraal renteniveau.
- Zorgen over mogelijke Amerikaanse tarieven en binnenlandse uitdagingen hebben geleid tot ongerustheid binnen het Europese bedrijfsleven.
De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, uitte haar bezorgdheid over de mogelijke gevolgen voor de economie van de EU van verschuivingen in het Amerikaanse handelsbeleid onder de komende regering van de verkozen president Donald Trump.
Lagarde benadrukte de mogelijkheid van tragere economische groei als de nieuwe Amerikaanse regering tarieven invoert en geopolitieke spanningen leiden tot hogere energieprijzen en transportkosten tijdens een conferentie ter gelegenheid van de 10e verjaardag van Litouwen in de eurozone. Ze benadrukte dat de ECB de rente zal blijven verlagen om de inflatie te bestrijden, maar dat de zorgen over de economische groei aanhouden.
Potentiële voor- en nadelen
Lagarde erkende dat de economische vooruitzichten zowel positieve als negatieve kanten kunnen hebben. Voordelen zijn onder andere aanhoudende loongroei en substantiële winststijgingen. Ze noemde echter ook potentiële nadelen, zoals geopolitieke ontwikkelingen, waaronder wijzigingen in het handelsbeleid van de VS.
Een mogelijke verschuiving naar een neutraal renteniveau
Ze gaf aan dat het handhaven van “voldoende restrictieve” rentetarieven niet langer noodzakelijk is, wat wijst op een mogelijke verschuiving naar een neutraal renteniveau. Deze verschuiving weerspiegelt de daling van de inflatie van de piek van 10,6 procent eind 2022 naar 2,3 procent. Hoewel de inflatie is afgenomen, blijft er bezorgdheid bestaan over de trage economische groei, met projecties die voor dit jaar een groei van 0,8 procent en voor volgend jaar een groei van 1,3 procent aangeven volgens de Europese Commissie.
Zorgen over mogelijke tarieven van de VS
De bezorgdheid over mogelijke tarieven van de VS op geïmporteerde goederen heeft tot ongerustheid geleid binnen het Europese bedrijfsleven, aangezien export een belangrijke motor is voor economische groei en werkgelegenheid in Europa. Binnenlandse uitdagingen dragen ook bij aan de onzekerheid. In Frankrijk heeft het aftreden van premier Michel Barnier na een motie van wantrouwen ervoor gezorgd dat het land geen functionerende regering heeft en geen duidelijke parlementaire meerderheid om het begrotingstekort aan te pakken. De Franse verkiezingen kunnen niet voor juni worden gehouden, waardoor de instabiliteit verder toeneemt.
De regeringscoalitie van Duitsland
Tegelijkertijd is de Duitse regeringscoalitie in november ontbonden en worden er in februari nieuwe nationale verkiezingen verwacht. De vorming van een nieuwe regering zal naar verwachting enkele weken in beslag nemen na coalitieonderhandelingen, waardoor beide grote economieën in de eurozone voor langere tijd politiek instabiel zullen blijven.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!