Key takeaways
- De kosten van ongezonde voeding in het Verenigd Koninkrijk bedragen 268 miljard pond per jaar.
- Ultraverwerkte voedingsmiddelen maken nu meer dan de helft uit van het dieet van volwassenen en bijna tweederde van het dieet van adolescenten.
- Om dit probleem aan te pakken, roept de FFCC op tot wettelijke erkenning van het recht op gezonde voeding en strengere regelgeving voor de voedselomgeving.
De kosten van ongezonde voeding in het Verenigd Koninkrijk zijn aanzienlijk hoger dan de eerste schattingen. Uit een nieuw rapport van de Food Farming and Countryside Commission (FFCC) blijkt dat deze verborgen kosten jaarlijks meer dan 268 miljard pond (zo’n 305,5 miljard euro) bedragen. Dit bedrag omvat zowel directe als indirecte gevolgen, waaronder uitgaven voor gezondheidszorg, sociale zorg, welzijnsuitgaven, productiviteitsverlies en de menselijke tol van chronische ziekten.
Professor Tim Jackson, die de analyse leidde aan het Centre for the Understanding of Sustainable Prosperity van de Universiteit van Surrey, benadrukt de duizelingwekkende economische gevolgen. Hij benadrukt dat de werkelijke kosten van een ongezond dieet meer dan drie keer zo hoog zijn als wat we uitgeven aan voedsel zelf. Deze verborgen kosten, zoals productiviteitsverlies, worden vaak over het hoofd gezien.
Het FFCC-rapport en aanbevelingen
Het FFCC rapport wijst naar ultraverwerkte voedingsmiddelen als een belangrijke oorzaak van dit probleem. Deze voedingsmiddelen maken nu meer dan de helft uit van het dieet van volwassenen in het Verenigd Koninkrijk en bijna tweederde van het dieet van adolescenten. Deze trend zal zich naar verwachting de komende jaren voortzetten.
Om dit probleem aan te pakken roept de FFCC op tot wettelijke erkenning van het recht op gezonde voeding en strengere regels voor de voedselomgeving om schade te minimaliseren. Ze stellen voor om fondsen te heroriënteren naar een duurzamer, rechtvaardiger en veerkrachtiger voedselsysteem.
Kritiek en regelgeving vanuit de industrie
Sue Pritchard, chief executive van de FFCC, benadrukt dat de natie gezondheidsproblemen niet alleen te wijten zijn aan onderfinanciering binnen de NHS, maar weerspiegelen een bredere falen om de cruciale verbinding tussen voedsel, landbouw, gezondheid en ongelijkheid te erkennen. Ze bekritiseert grote voedingsbedrijven voor het profiteren van ongezonde producten terwijl boeren het financieel moeilijk hebben.
Dit rapport volgt op een recente analyse van de liefdadigheidsinstelling Food Foundation, die stelt dat de huidige marketingpraktijken, restaurantmenu’s en supermarktpromoties de voedingskeuzes negatief beïnvloeden. Zij beweren dat het Britse voedselsysteem ongezonde consumptie actief aanmoedigt. De stichting haalt onderzoek aan waaruit blijkt dat vijf bedrijven – Haribo, Mars, Mondelez, PepsiCo en Kellogg’s – verantwoordelijk zijn voor meer dan 80 procent van de tv-reclame voor snacks en snoepgoed die voor 21.00 uur wordt uitgezonden. Vanaf 1 oktober 2024 zal een verbod op reclames voor junkfood voor 21.00 uur worden ingevoerd, voortbouwend op bestaande beperkingen die dergelijke reclames verbieden tijdens kinderprogramma’s of op kanalen die op kinderen zijn gericht.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!