Onduidelijkheid over Chinese zonne-omvormers in Vlaanderen: niemand weet exacte cijfer

Zonne-omvormers, toestellen die de hoeveelheid aan zonne-energie op ons net aansturen, zijn steeds meer van Chinese makelij. Echter weet niemand welk aandeel deze omvormers vertegenwoordigen in Vlaanderen. Dat kan mogelijks gevolgen hebben voor de energieproductie.

Waarom is dit belangrijk?

Europa wil minder afhankelijk zijn van andere grootmachten voor zijn technologie en energieproductie. Maar terwijl de banden met Rusland worden doorgesneden, is het lastig voor Europa om vervolgens niet afhankelijk te worden van China. Europese leveranciers kunnen niet opboksen tegen de Chinese.

In het nieuws: De exacte cijfers van het aantal Chinese omvormers zijn niet bekend, maar gegevens van distributienetbeheerder Fluvius en steekproeven van VRT NWS tonen aan dat meer dan de helft uit China komt.

  • Iedereen met zonnepanelen is verplicht die koppelen aan een omvormer en aan te melden bij Fluvius na een technische keuring.
  • Volgens gegevens van Fluvius kwamen er vorig jaar 100.000 zonne-omvormers bij in Vlaanderen, waarvan “ruim de helft van Chinese makelij zou zijn”. Hoeveel stroom de omvormers omzetten, weet Fluvius niet.
  • En daar wringt het schoentje: er zijn grote en kleine omvormers, die meer of minder stroom op het net zetten. Niemand weet wat de exacte stroomhoeveelheid is die de Chinese zonne-omvormers op het net zetten.
  • VRT NWS voerde een steekproef uit, en contacteerde 100 installateurs. 77 van hen boden Chinese zonne-omvormers aan. In totaal plaatsten de installateurs ongeveer 85.000 omvormers, waarvan meer dan 70 procent uit China kwam.
    • Maar ook hier geldt: het exacte aandeel dat de Chinese omvormers op ons elektriciteitsnetwerk hebben, is niet na te gaan door de verschillende maten van de toestellen.

Chinese verstoring van ons elektriciteitsnetwerk

Het probleem: Chinese dominantie op de Vlaamse en Europese energiemarkt.

  • Uit de cijfers en de steekproef blijkt dus dat Chinese zonne-omvormers een stevig aandeel hebben in de Vlaamse zonne-energiemarkt.
  • Ondanks dat het lastig is om in te schatten wat de impact voor onze stroomproductie exact is, zijn enkele instructeurs wel ongerust, schrijft VRT NWS.
  • De fabrikanten kunnen de omvormers namelijk zelf op afstand uitzetten, vaak met behulp van eigen softwareplatformen. De installateurs geven aan dat China daar theoretisch gezien gebruik van zou kunnen maken, om ons elektriciteitsnetwerk te verstoren.

Uitgezoomd: Wereldwijd is dezelfde tendens zichtbaar.

  • Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) bracht in kaart hoeveel procent van de verscheepte omvormers in Chinese handen is: dat was 74 procent in 2021, en in 2022 steeg dat aandeel naar 80 procent.
    • De grootste Chinese producent is Huawei, die zijn marktaandeel zag stijgen van 23 naar 29 procent.
  • Duitsland was vroeger marktleider van geleverde zonne-omvormers in België, maar zag het aandeel zakken van bijna 82 procent in 2010 naar 41 procent in 2020.
    • Volgens de installateurs liggen vooral leveringsproblemen aan de basis van het zakkende marktaandeel van Europese producenten.
  • Het roept vragen op over de Europese afhankelijkheid van China, net op een moment waarop Europa dat aandeel wil afbouwen en meer zelfvoorzienend wil zijn op technologisch gebied.
  • Tegelijk zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat China de elektriciteitsproductie ook echt wil verstoren. Maar feit dat het land het wel kan, vraagt misschien om voorzichtigheid.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.